beauty · recipe · tips

Refreshing mask with ALOE

Πριν από κάποια χρόνια δέχτηκα ένα ιδιαίτερο δώρο, μία αλόη. Ως γεωπόνος που σέβεται τα πτυχία του τη φύτεψα με περισσή αγάπη σε μία γλαστρούλα (μεγάλη) στο μπαλκόνι και που να τα θυμάσαι και όλα απ’ έξω, διάβασα την ιστορία της. Λίγα πράγματα λοιπόν:

Η αλόη κατάγεται από την ανατολική και νότια Αφρική. Από νωρίς γνωστοποιήθηκαν οι χρήσεις της στην Ανατολή (Ινδία, Κίνα), ωστόσο παρατηρήθηκε με τα χρόνια πως μπορεί να ευδοκιμήσει και στις περιοχές της Μεσογείου. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους που τη χρησιμοποιούσαν σε πληγές ως επουλωτικό. Πρώτες περιγραφές από τον Διοσκουρίδη στο έργο του «Περί Ύλης Ιατρικής» καθώς και από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο (φυσιοδίφης) αναφέρουν τις κύριες δράσεις του φυτού που κάποιες επιβεβαιώθηκαν στην εποχή μας με κλινικές έρευνες (in vivo). Το Μεσαίωνα έγινε ευρεία χρήση του ως καθαρτικό. Είναι ένα πολυετές φυτό, μονοκοτυλήδονο με ισχυρές ινώδεις ρίζες, σαρκώδη λογχοειδή φύλλα οδοντωτά στις άκρες με πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μαλακό εκχύλισμα, σε μορφή γέλης. Τα άνθη φύονται από το κέντρο του φυτού, σε σωληνωτή ταξιανθία ανοιχτόχρωμα (κίτρινο-πορτοκαλί) με μήκος περίπου 25 cm. Το βασικό συστατικό είναι η barbaloin (15-40%) που αποτελείται από την αλοΐνη Α και Β. Οι ανθρακινόνες του φυτού είναι υπεύθυνες για την καθαρτική δράση. Σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες Βοτανικής Ονοματολογίας (International Rules of Botanical Nomenclature) το νόμιμο όνομα της φαρμακευτικής αλόης είναι Aloe vera (L.) Burm. f. Και έχει ταξινομηθεί στην οικογένεια Aloeaceae σύμφωνα με τη μονογραφία (1999). Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά είδη αλόης ωστόσο δεν έχουν όλα φαρμακευτικές ιδιότητες και αποτελούν καλλωπιστικά. Μερικά συνώνυμα της φαρμακευτικής Αλόης είναι Aloe barbadensis, Aloe vulgaris Lam. και Aloe perfoliata var. vera L. Μια κοινή ονομασία αναφοράς της αλόης είναι «lily of the desert».

Η Αλόη στη γλάστρα δε χρειάζεται τόση περιποίηση και φροντίδα, είναι ανθεκτικό φυτό. Η καλύτερη λύση είναι μία πλατιά γλάστρα για να αντέχει το ριζικό της σύστημα, απαραίτητο εφόδιο ωστόσο καθώς μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται οι παραφυάδες, θα θέλει χώρο. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα οπότε είναι από τα φυτά που δεν αγχώνεσαι αν θα ποτιστεί όταν πας μια βδομάδα διακοπές! Καλό είναι να παρατηρούμε το φυτό μας· αν έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος τότε ποτίζουμε, το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει τη ρίζα μας. Έχει ανάγκη από διάχυτο φως οπότε μια ευνοϊκή θέση είναι η βεράντα, προσοχή όμως!! το απευθείας φως αλλάζει χρώμα στα φύλλα σε πιο καφέ και το χειμώνα πρέπει να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους. Για το υπόστρωμα να προμηθευτείτε χώμα για κάκτους· αν και δεν είναι κάκτος ως παχύφυτο το συγκεκριμένο χώμα διαθέτει ό,τι χρειάζεται, καθώς περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα για πολύ καλή στράγγιση. Γενικά χρειάζεται φυτόχωμα αμμώδες, πορώδες με ελαφρώς όξινο pH.

 

Μάσκα με αλόη

Αν δεν έχεις το φυτό σπίτι σου να κόψεις ένα φύλλο και να απολαύσεις τις θαυματουργές ιδιότητες του, ο πιο εύκολος τρόπος χρήσης είναι να προμηθευτείς τζελ αλόης έτοιμο σε συσκευασία. (Ίσως σε άλλο άρθρο αναπτύξω το σωστό τρόπο χρήσης του φυτού απευθείας από τη γλάστρα μας).

 Το τζελ αποτελείται κυρίως από νερό, πολυσακχαρίτες (πηκτίνες, γλυκομανάνη, παράγωγα μαννόζης κ.α.), αμινοξέα, λιπίδια, στερόλες,  τανίνες και ένζυμα. Βρίσκει καλή εφαρμογή μετά την ηλιοθεραπεία· ανακουφίζει σε  περιπτώσεις τραβήγματος, ή αίσθηση ξηρότητας και αφυδάτωσης από τον ήλιο. Ενεργοποιεί τους ινοβλάστες αυξάνοντας τη σύνθεση του κολλαγόνου. Διαθέτει αντισηπτική δράση σε φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές. Βοηθά ακόμη και σε εγκαύματα ως πρώτη βοήθεια στις πληγές, καθώς μειώνει την αίσθηση καψίματος, δροσίζει, τονώνει και ενισχύει την αποφυγή ουλών και σημαδιών.

Σε καθαρό βάζο τοποθετώ 50 ml από το τζελ αλόης και προσθέτω τα εξής αιθέρια:

10 σταγόνες camellia sinensis

5 σταγόνες Boswellia serrata

5 σταγόνες calendula officinalis

3 σταγόνες Mentha piperita

Αν δεν έχεις τα αιθέρια μπορείς να προσθέσεις 10 ml από πράσινο τσάι που έχεις αφήσει να κρυώσει.

Καλό ανακάτεμα και είστε έτοιμοι για χρήση.

Η χρήση ως μάσκα για το πρόσωπο μπορεί να γίνεται ως και 3 φορές τη βδομάδα. Αφήνουμε για 20 λεπτά και ξεπλένουμε με νεράκι η αίσθηση φρεσκάδας θα φανεί απευθείας.

Καλό μήνα και ένα ήσυχο υπόλοιπο καλοκαιριού για όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s