δημιουργική γραφή · λέσχη ανάγνωσης

Όρια και ρήξεις

 Η παρούσα συλλογή ζωντανεύει, μέσα από ένα πέρασμα στην νεότερη ιστορία, σημαντικά κομμάτια και αναμνήσεις μιας εποχής, που αν δεν την έχουμε ζήσει σίγουρα έχουμε διαβάσει ή μας την έχουν διηγηθεί. Η συγγραφέας με λυρισμό και νοσταλγική διάθεση και όχι με προγονοπληξία ή προσκόλληση στην παράδοση αφηγείται μια σειρά από 26 διηγήματα με απλές ιστορίες της ελληνικής κοινωνίας, βιωματικές και μη. Διηγήματα σαν καταχωνιασμένες φωτογραφίες της σκονισμένης μνήμης των δεκαετιών του ’70, του ’60 και πιο πίσω στα χρόνια του εμφυλίου. Το τοπίο αλλάζει, μα παραμένει ελληνικό (Καλαμάτα, Αθήνα, Κρήτη, Σαντορίνη) αλλά και η Κύπρος.

 Κρίνοντας και από το εξώφυλλο που απεικονίζεται ο πίνακας, The Virgin του Gustav Klimt, χωρίς να γίνεται προκλητικά έκδηλο, μα ατμοσφαιρικά φροντισμένο το γυναικείο βίωμα αποτελεί τη βασική κατεύθυνση του αφηγηματικού πλαισίου. Η γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, με όλους τους ρόλους που μπορεί να έχει από το κύτταρο της πατριαρχικής κοινωνίας, αφηγείται το πέρασμα της εγκλωβισμένης επαναστάτριας στη χειραφέτηση του τώρα και τελικά πετυχαίνει να μιλήσει στη σύγχρονη εποχή παραδειγματικά για το μεγαλείο της. Οι γυναίκες της Αντωνίας Παυλάκου άλλοτε βάζουν όρια, εκφράζονται, ξυπνούν από τη λήθη, έστω και πνευματικά άλλοτε δεν μπορούν παρά να έρθουν σε ρήξεις, συμπεριφοράς, αξιοπρέπειας, ακεραιότητας, εγκράτειας, αλλά βασικά είναι σαν να βλέπουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους.

 Η έλλειψη ως επί το πλείστον διαλόγου και οι παρεμβολές σχολίων δίνουν στην αφήγηση μια εσωτερική εστίαση και δυναμώνουν τη ροή. Επικρατεί στοχαστική διάθεση δίχως μελοδραματισμούς με καθαρότητα στο ύφος. Η γλώσσα τρέφεται από τον τόπο και την εποχή με αντιπροσωπευτικές εκφράσεις και παράλληλα δένεται αρμονικά στο σήμερα υπηρετώντας άψογα το φιλολογικό υπόβαθρο της συγγραφέως.

 Τα αφηγήματα της Αντωνίας Παυλάκου είναι φροντισμένα λευκά καραβάκια στην ανοιχτή θάλασσα της έμπνευσής της. Έτοιμα να σε ταξιδέψουν, με την υπόσχεση της αρχής μιας γόνιμης συγγραφικής διαδρομής.

Υ.Γ. Καλή ανάγνωση!

Σχολιάστε