recipe

Perfume for mosquitoes

 Όσο και να εκτιμάμε πως τα κουνούπια αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας· δεν παύει αυτός ο ενοχλητικός επισκέπτης να έρχεται απρόσκλητος τους καλοκαιρινούς μήνες και να συνοδεύει με το έτσι θέλω τις νύχτες μας.

 Τα κουνούπια προτιμούν τις θερμοκρασίες των 20-25 βαθμών 0C γι’ αυτό και συνήθως εμφανίζονται μόλις ζεστάνει ο καιρός (από άνοιξη μέχρι αρχές φθινοπώρου). Θα τα δεις ή μάλλον θα ακούσεις αυτό το ζζζζζζζ στα αυτιά σου τα καλοκαιρινά σούρουπα. Αγαπούν ένα σχετικά αυξημένο επίπεδο υγρασίας περίπου 55-60%, αντιλαμβάνονται και στο σκοτάδι την ύπαρξη μας λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε και ενώ τρέφονται με σαπισμένα φρούτα και με το νέκταρ λουλουδιών, τα θηλυκά προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους σου ρουφούν το αίμα! Σαν μικρά βρυκολακάκια λοιπόν έρχονται στον ύπνο σου ή στον ξύπνιο σου, δεν τους πτοεί ούτε ο ανεμιστήρας που φυσά, ούτε το ερκοντίσιον σου ρουφούν το αίμα καθώς διαθέτει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για να τραφούν τα αυγά που κουβαλούν στην κοιλίτσα τους. – Και αν εσύ λυπάσαι τη δύσμοιρη μάνα που θέλει να ταΐσει τα παιδιά της! κανένα πρόβλημα! δώσε λίγο από το αίμα σου. Αν νομίζεις όμως ότι για φέτος έδωσες όσο μπόρεσες τότε συνέχισε να διαβάζεις…

 Πικρή αλήθεια είναι φίλοι μου πως όσους βασιλικούς, όσα γεράνια, μελισσόχορτα και λεβάντες να έχεις στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου δε φτάνουν για να διώξεις τα κουνούπια.. Για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό αυτό – θες σε κάθε γωνία από ένα βασιλικό· γενικά να γεμίσεις τόσο ασφυκτικά με λουλούδια που στο τέλος ούτε εσύ να κάθεσαι. Άσε τα νερά στις γλάστρες· που λιμνάζουν αν δεν κάνεις καλή αποστράγγιση και αποτελούν ιδανικό καταφύγιο των κουνουπιών. Επίσης για να εκκρίνουν τα πτητικά έλαια τους (που έχουν αντι-κουνουπικές ιδιότητες π.χ. estragole, limonene, citronella) τα αρωματικά φυτά θα πρέπει μόνιμα να κουνιούνται τα φύλα τους ( με μηχανικό τρόπο) ή να φυσάει. Αν είσαι διαθέσιμός για την παρέα σου να περνάς κάθε λίγο και λιγάκι και να «πειράζεις» τους βασιλικούς κανένα πρόβλημα, αλλά υπάρχει και εναλλακτική λύση να ακολουθήσεις τη γραμμή που μας έδωσε η φύση με πιο αποτελεσματικό τρόπο!!! Χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια από τα φυτά αυτά θα δημιουργήσουμε μια εντομοαπωθητική λοσιόν αλλά και σε περίπτωση τσιμπήματος αρκετά ανακουφιστική.

Σε ένα μπουκάλι (με στόμιο ψεκασμού) των 100 ml προσθέτω οινόπνευμα (από το φαρμακείο-καθαρότητας 95°) περίπου 75ml και διαλύω τα εξής αιθέρια έλαια ανακατεύοντας συνεχώς:

 20 σταγόνες βασιλικό

20 σταγόνες σιντρονέλα

10 σταγόνες μελισσόχορτο

10 σταγόνες λεβάντα

10 σταγόνες tea tree

5 σταγόνες μέντα

Συμπληρώνω με νερό. Μπορείτε να προσθέσετε και 2 ml γλυκερίνη στη λοσιόν. Ανακατεύετε καλά πριν από κάθε χρήση. Ψεκάστε σε όλο το σώμα (όχι στο πρόσωπο) και επιμείνετε στα άκρα σας. Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υ.Γ. Το χρώμα στη φωτογραφία είναι προαιρετικό απλά ήθελα λίγη χρυσόσκονη!!

Φιλιά μέχρι την άλλη φορά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s