Homemade stuff-Δημιουργήματα · recipes · tips-συμβουλές

Propolis cream

Από τον αγγλικό τίτλο και μόνο θα κατάλαβες πως θα μιλήσουμε για πρόπολη. Τώρα γιατί ο τίτλος είναι στα αγγλικά και σε τρελαίνω με τις ελληνικούρες μου δε ξέρω.

Τι είναι η πρόπολη;

Είναι μία κολλώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες (worker-bees). Προέρχεται από διάφορα είδη φυτών όπως είναι Pinus spp., Betula spp. Palm tree, Fagus spp., Populus spp. και άλλα, όπου στην ουσία συλλέγονται διάφορες βλεννώδεις εκκρίσεις των φυτών αυτών όπως είναι ρητίνες, κόμμεα, φυτικοί χυμοί και μετά ενσωματώνονται με σάλιο και ενζυματικές εκκρίσεις των μελισσών. Το αποκαλούν επίσης bee glue «κόλλα της μέλισσας»  διότι μαζί με το κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες· δημιουργείται μια κηρώδης ουσία που τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης, αποτελεί προστατευτικό φράγμα για εξωτερικούς εισβολείς ενώ δατηρεί τις συνθήκες στο εσωτερικό σταθερές (υγρασία, θερμοκρασία).

Η πρόπολη παρουσίασε παραδοσιακή χρήση από τα αρχαία χρόνια από το 300 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στη μουμιοποίηση. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι απολάμβαναν τη αντισηπτική του δράση στη στοματική απολύμανση. Από το 17ο εως τον 20ο αιώνα η χρήση της άρχισε να γίνεται αρκετά δημοφιλής ως αντιβακτηριακό. Το πρώτο επιστημονικό άρθρο για τη χημική του σύσταση και τις θετικές επιδράσεις του γνωστοποιήθηκε στο κοινό το 1908, αργότερα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αυξήθηκε η χρήση του στην ανάπλαση των πληγών. Οι μελέτες για να έρθουν στο φως επιστημονικά πειράματα των δράσεων του συνεχίζονται.

Το 1908 δημοσιεύτηκε το πρώτο επιστημονικό άρθρο για τις θετικές επιδράσεις της πρόπολης .

Η πρόπολη αποτελείται πάνω από 300 ουσίες:

Φλαβονοειδή, φλαβόνες, φλαβονόλες, τερπένια, αλκοόλες, κετόνες, εστέρες, βιταμίνες (B1, B2, B6, C, E), ένζυμα, μέταλλα (π.χ. Al, Si, Mn, Cr, Na, Mg, Cu, Ca, Zn, Fe, K), λιπαρά οξέα γενικά μια τεράστια λίστα από ουσίες.

Αποδεδειγμένες βιολογικές δράσεις της πρόπολης (σε σύμπτυξη διότι αν θέλαμε να τις αναπτύξουμε δε μας φτάνει ένα άρθρο):

Αντι-βακτηριακή, αντι-μυκητιακή, αντι-νεοπλασματική δραστηριότατα το οποίο εξηγώ λίγο: μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του DNA σε καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσει απόπτωση, δράση έναντι πρωτόζωων όπως Leishmania donovani, Trypanosoma cruzi, Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Toxoplasma gondii κ.α., Αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα, Ηπατοπροστατευτική δράση, προσφέρει οδοντική προστασία, αντιοξειδωτική, αντιική δράση, αντικαρκινική δράση, καθώς και στην επούλωση πληγών.

Κρέμα με πρόπολη… at home

Την πρόπολη πρέπει να σας την έχει δώσει μελισσοκόμος. Βασικά δε ξέρω αλλο τρόπο για να τη βρεις χωρίς να έχει υποστεί επεξαργασία. Οπότε βγείτε στους αγρούς και στα βουνά και όπου βρείτε μελίσσια περιμένετε να φανεί ο μελισσοκόμος. Αν χρειαστεί απειλήστε τον, αθέμιτα μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κατακριτέα (εννοείται όχι). Πάρτε τηλέφωνα γνωστούς και φίλους να σας βρουν αγνό μελάκι και τον παραγωγό του και θερμοπαρακαλέστε τους για λίγη πρόπολη. Φίλος φίλου λοιπόν μου έδωσε με χέρια τρεμάμενα 500 γραμμάρια πρόπολη οπότε μισή ποσότητα αποφάσισα να την κάνω βάμμα (αλκοολικό εκχύλισμα) και το υπόλοιπο κρέμα.

Τι χρειάζεσαι:

  •  μια κατσαρόλα ανοξείδωτη
  • τούλι για σούρωμα
  • ένα μεγάλο βάζο γυάλινο
  • 200 γραμμάρια κερί μέλισσας ανεπεξέργαστο
  • 200 γραμμάρια πρόπολη (εικόνα)
  • 50 ml λάδι από Φασκόμηλο (χρησιμοποιήσα το salvia infused olive oil  βιολογικό λάδι της εταιρίας Yfantia terra) https://www.sensities.com/aromatotherapeia/elaia-vasis/5134/faskomilo-viologiko-elaio-by-yfantia-terra
  • aιθέριο έλαιο χαμομηλιού 5 σταγόνες
  • αιθέριο έλαιο φασκόμηλου 10 σταγόνες

Διαδικασία:

Στη κατσαρόλα ρίχνω αρχικά το κερί μέλισσας να λίωσει σε χαμηλή φωτιά, αφού λιώσει χύνω και το λάδι από φασκόμηλο και ύστερα την πρόπολη. Προσοχή δε θέλω να βράσουν απλά να ζεσταθούν καλά. Ελέγχω τη θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 70οC. Κατεβάζω τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Παίρνω το τούλι το τοποθετώ πάνω από το βάζο και σουρώνω το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Στο τέλος ρίχνω τις σταγόνες από τα αιθέρια έλαια μου και ανακατεύω γρήγορα πριν αρχίσει να παγώνει το εκχύλισμα. Περιμένω να κρυώσει πριν τη χρήση.

Χρήση για όλα τα δερματικά. Παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα σε κλείσιμο πληγών και τραύματα.

Υ.Γ. Για καλύτερη χρήση της πρόπολης. Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία για να την επεξεργαστώ καλύτερα την τοποθετώ στη κατάψυξη για μισή ώρα και την τεμαχίζω πριν ξεπαγώσει πολύ καλά. Αυτό ισχύει και στη διαδικασία του αλκοολικού εκχυλίσματος.

Βιβλιογραφία
Anjum, S.I., et al. Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi Journal of Biological
Sciences (2018)
 Wagh, V. Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials. Advances in pharmacological sciences (2013) 
Visweswara R., et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity (2017) 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Propolis cream

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s