Η άνοιξη δεν είναι παρά η νοσταλγία σου για κείνες τις λίγες ώρες που έζησες στη γη – Τάσος Λειβαδίτης.
Οι εποχές περνούν και έρχονται, σαν να νυχτώνει από το ένα βράδυ στο άλλο και το ξημέρωμα μας βρίσκει με την εποχή που δίνει από τους πιο όμορφους καμβάδες στα πιο ζωηρά χρώματα. Η γη ανθίζει σαν ένα μπουκέτο από λουλούδια· ζουμπούλια, τουλίπες, βιολέτες, μπιγκόνιες κ.α. Η φύση ακολουθεί τον ρυθμό της δημιουργίας και η μελαγχολία του χειμώνα αρχίζει να σβήνει δίνοντας τη θέση της στην ελπίδα και στη χαρά. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στη φύση τόσο πανηγυρική είναι η αίσθηση της μετάβασης και τόσο πιο έντονες οι επιπτώσεις αισιοδοξίας στην ψυχολογική μας υγεία. Αυτά για αυτούς που ανυπομονούν, περιμένοντας το εαρινό ηλιοστάσιο (στις 20 Μαρτίου) για τον επίσημο εορτασμό της Άνοιξης. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι· – αυτοί που δεν ανυπομονούν να τρέξουν στα λιβάδια, να μυρίσουν τα λουλούδια και να ακούσουν χαρούμενα κελαηδίσματα, αυτοί που μόλις δουν ανθισμένο κήπο τρέχουν να κρυφτούν πανικόβλητοι. – Λέω για τους ταλαιπωρημένους που μαζί με την έναρξη της επικονίασης ξεκινά και το μαρτύριο τους. Ρινική συμφόρηση, συχνό φτάρνισμα, καταρροή, ξύπνημα με πρησμένα-κόκκινα μάτια, έντονος κνησμός στη μύτη, στα αυτιά, ερεθισμοί στο λαιμό ή και στο δέρμα. Η αλλεργία της Άνοιξης εμφανίζεται λόγω υπερβολικής αντίδρασης ή υπεραισθησίας του ανοσοποιητικού σε αλλεργιογόνες ουσίες που προέρχονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι αλλεργιογόνες ουσίες μπορεί να είναι από τροφικά και περιβαλλοντικά αίτια. Οι περισσότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες για το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων είναι αβλαβής· όπως είναι κάποιες τροφές (ξηροί καρποί), έντομα, γύρη, σκόνη, τρίχες και φτερά κατοικίδιων. Αν υπάρχει υποψία αλλεργίας είτε από τροφικούς, είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες· φρόνιμο θα ήταν προτού ακολουθήσει κάποιος αγωγή ή συμβουλές να γίνει διάγνωση και επαλήθευση με ειδικές εξετάσεις. Tips αντιμετώπισης για την Ανοιξιάτικη Αλλεργία:
- Σε αρχικό στάδιο και εφόσον έχει διαπιστωθεί η αλλεργία σε κάποιο αλλεργιογόνο καλό θα ήταν να το αποφεύγει όσο γίνεται.
- Χρησιμοποιήστε βιταμίνες όπως: C, B-complex και E. Η αντιοξειδωτική τους δράση μειώνει την παραγωγή ισταμινών και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
- Βάλτε στη διατροφή σας παπάγια και ανανά τα οποία περιέχουν τα ένζυμα παπαΐνη και βρωμελαΐνη αντίστοιχα, που διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και επιδρούν στην αλλεργική φλεγμονή.
- Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα με Φλαβόνοειδή προέρχονται από τα εκχυλίσματα των κουκουτσιών των σταφυλιών, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, από φλοιό πεύκου (πυκνογενόλη) βοηθούν στην αλλεργία καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
- Φάτε κρεμμύδια περιέχουν Κερκετίνη που διαθέτει αντισταμινική δράση.
- Τα προϊόντα των μελισσών (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός) σούπερ συμπλήρωμα με βιταμίνες, ανόργανα συστατικά κ.α. Δοκιμάστε μία μικρή ποσότητα πρώτα αν εμφανιστεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μην κάνετε περαιτέρω χρήση. Το πευκόμελο, το μέλι από έλατο και βελανιδιά να προτιμάται σε σχέση με το ανθόμελο.
- Καταναλώστε καρπούς φρούτων όπως, μύρτιλλα (Vaccinium myrtillus), σμέουρα (Rubus ideaus), βατόμουρα (Rubus fruticosus), μαύρες σταφίδες, δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβόνοειδή, επίσης το φραγκοστάφυλο (Ribes nigrum) ενεργοποιεί τα επινεφρίδια να φτιάξουν κορτικοειδή.
- Τα βότανα όπως ελευθερόκοκκος θα βοηθήσουν στην προσαρμογή του ανοσοποιητικού που υπερλειτουργεί.
- Μπαχαρικά όπως κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες εφάμιλλες των βιταμινών C και Ε, μειώνει τις φλεγμονές άρα περιορίζονται τα συμπτώματα.
- Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) και το βούπλευρο (Bupleurum sp.) προάγουν τη φυσική κορτιζόνη.
Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές δεν αντικαθιστούν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Άντε και καλό μας μήνα!!