Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του χειμώνα· όσο να πεις τα έχει τα κρύα του και ο καιρός μία έχει τα κέφια του μία μας χαλά τα δικά μας! Θες οι δουλειές που τρέχουν και συ δεν θες να χάσεις ούτε μέρα; θες που όλος ο κόσμος αρρωσταίνει; Σε έχει πιάσει λοιπόν ένα άγχος πως δεν θα τη γλιτώσεις. Και την άρπαξες! Ξεκίνησες το βράδυ με έναν ανεπαίσθητο βήχα που σιγά σιγά ζωντάνευε και με μία ψιλό-καταρροή που σε έκανε να χαλάσεις ένα πακέτο χαρτομάντηλα – δεν χρησιμοποιείς και χαρτοπετσέτα γιατί ενοχλείτε η μυτούλα σου. Ξύπνησες με το ζόρι για να πας στη δουλειά – αναρωτιέσαι αν θα βγάλεις την μέρα – και είσαι μέσα στα νεύρα γιατί σίγουρα κάποιος από κει μέσα σε κόλλησε. Αποφεύγεις να πολυμιλάς και αγριοκοιτάς τον κόσμο ψάχνοντας να βρεις τον υπεύθυνο αρρωστιάρη!! Ο Βήχας σου χειροτερεύει και πλέον όλοι σε κοιτούν σαν κινούμενη βόμβα μικροβίων (ναι, όπως εσύ κοιτούσες μέχρι χτες). Οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά· κοιτάς το ρολόι συνέχεια, νιώθεις χειρότερα, σου βγαίνει και λίγο ο βοσκόπουλος από μέσα σου ένα ρολόι σταματημένο ένα καράβι ναυαγισμένο, τελείωσες και το κουτί με τα χαρτομάντηλα, πόσα να αντέξεις πια; Μαζεύεις τα κομμάτια σου και ύστερα τρέχεις (σέρνεσαι καλύτερα) πανικόβλητος μέχρι φαρμακείο. Λοιπόν για αρχή χαλάααααρωσε κάτι θα έχεις αρπάξει κάποιο κρύωμα άντε καμία ιωσούλα (το ανοσοποιητικό σου να κατηγορείς). Tips να το αντιμετωπίσουμε!!
- Για αρχή υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορεί να σου προτείνει ο φαρμακοποιός που θα σε βοηθήσουν στον επίμονο βήχα που σου έχει γδάρει τον λαιμό. Υπάρχουν σιροπάκια πλούσια σε βότανα όπως η δροσέρα (Drosera rotundifolia), το βήχιο (Tussilago farfara), μενεξές (Viola odorata), πλαντάγκο (Plantago major), πολύγαλα (Polygala senega), που θα βοηθήσουν τον «σπαστικό» βήχα, έχουν μαλακτική, αποχρεμπτική δράση και ευεργετικές επιδράσεις στην καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
- Επίσης σπρέι που θα ανακουφίσουν την ρινική οδό και θα μειώσουν την υπερέκκριση βλέννας συνήθως περιέχουν βόταναː όπως σολιντάγκο (Solidago virgauria), νεπέτα (Nepeta hederacea) κ.α. Ακόμη αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση όπως μέντα, πεύκο (Pinus silvestris), ευκάλυπτο και εκχύλισμα σπόρων γκρειπ φρουτ.
- Βάμμα πρόπολης (σούπερ-sos) με αντισηπτικές και αντιικές ιδιότητες.
- Κομπρέσες στο στήθος με θυμάρι και ρίγανη θα σε ανακουφίσουν (μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και ως γαργάρες για τον πονόλαιμο).
- Τσάι από Αγγελική (Angelica archangelica) και τα φύλλα της Αλθαίας (Althaea officinalis) θα μαλακώσουν τον βήχα σου συνδίασε τα με μέλι από θυμάρι ή πεύκο-έλατο.
- Μη ξεχνάς σουπίτσες με σκόρδο, κρεμμύδι και με μπόλικο λεμόνι!!
Η καταστολή του βήχα δεν ισοδυναμεί με θεραπεία της λοίμωξης, αν τα συμπτώματα επιμένουν μια επίσκεψη στο γιατρό δεν βλάπτει!