Βότανα · tips · tips-συμβουλές

My precious blood Pressure

 Πίεση, μια τόσο μικρή λέξη που αν τη δούμε με μεγάλα νούμερα τότε μας δημιουργεί σοβαρές καταστάσεις με πολλές συνέπειες για την υγεία μας.  Πλέον ένας από τους πιο απλούς ελέγχους που μπορείς να κάνεις από το χώρο του σπιτιού σου είναι να μετρήσεις την πίεση σου και τον καρδιακό σου παλμό. Η φούσκα από το σφυγμομανόμετρο στο ένα χέρι και το άγχος στο διάβασμα των αριθμών μεγάλης και μικρής πίεσης σε κάνει να ιδρώνεις και να ακούς το καμπανάκι της επιβίωσης σου να χτυπά δυνατά. Το πολύπλοκο θέμα της αρτηριακής πίεσης είναι σαν τίτλος βιβλίου από τις εκδόσεις φαρμακοποιοί ΑΕ, στα κινέζικα, υπαγορευμένα από ιατρούς της Άπω Ανατολής που μεταφράστηκαν και ξαναγράφτηκαν χειρόγραφα με τα «καθαρά ιερογλυφικά γράμματα» των Ελλήνων ιατρών. Πολλά ακούς λίγα καταλαβαίνεις!! Εύκολα κάποιος κρίνει συμπτώματα υψηλής πίεσης λανθασμένα ή καταφεύγει σε φαρμακευτική αγωγή χωρίς λόγο ή αμελεί να προσέξει την υγεία του και δυστυχώς η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει ηλικία.

Για αρχή αυξομειώσεις της πίεσης συμβαίνουν όλη μέρα και είναι εντελώς φυσιολογικές. Δεν θα αναπτύξουμε όλη τη διαδικασία του κυκλοφορικού μας· όμως χοντρικά: αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα όπως ρέει στα τοιχώματα των αρτηριών. Κάθε φορά που διοχετεύεται μία ποσότητα αίματος στις αρτηρίες, τα τοιχώματά τους διευρύνονται αυτή η διεύρυνση είναι και ο σφυγμός μας. Το αίμα προωθείται στο εσωτερικό των αρτηριών με τις συσπάσεις των τοιχωμάτων τους ύστερα οι αρτηρίες, όταν φθάνουν στην περιφέρεια του ανθρώπινου σώματος, δηλ. στους μύες, το δέρμα και σε όλα τα όργανα, διακλαδίζονται σε ολοένα μικρότερες αρτηρίες. Εκεί ξεκινά η ανταλλαγή μεταξύ του αίματος και των κυττάρων όπου τα μικροσκοπικά αυτά αγγεία που κάνουν αυτή τη δουλίτσα ονομάζονται τριχοειδή και σχηματίζουν μέσα στα διάφορα όργανα και ιστούς ένα εκτεταμένο δίκτυο. Τα τριχοειδή συμβάλλουν σε μικρές φλέβες οι οποίες ενώνονται η μία με την άλλη σε όλο μεγαλύτερες φλέβες που επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά.  

Την αρτηριακή πίεση μας τη δίνουν δύο αριθμοί: Όταν χτυπά η καρδιά μεταφέρεται το αίμα στις αρτηρίες και τότε έχω συστολική πίεση ή μεγάλη πίεση. Ανάμεσα σε δύο χτύπους η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα αυτός είναι ο δεύτερος αριθμός διαστολική πίεση ή μικρή πίεση.

Πότε κάτι δεν παέι καλά; Είπαμε ότι πρόκειται για περίπλοκο θέμα και σίγουρα χρειάζεται ιατρική διάγνωση. Η πίεση μπορεί να αυξηθεί φυσιολογικά σε περίπτωση τρομάρας, άγχους ακόμα και στην παρουσία του γιατρού από φόβο. Γι’αυτό καλό θα ήταν να παίρνουμε την πίεση μας για διάστημα μιας βδομάδας αρκετές φορές την ημέρα και να την καταγράφουμε για καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα με τις εξετάσεις που θα μας ζητηθούν. Αν παρατηρήσει σταθερή υπέρταση ο γιατρός ή σταθερή υπόταση τότε θα πρέπει να διευκρινισθούν οι λόγοι. Αν η πίεση είναι δευτεροπαθής οφείλεται σε διάφορα όργανα π.χ. νεφρά ή σε άλλα παθολογικά αίτια όπως διαβήτης, αγχώδης διαταραχή ή θυροειδής. Ενώ αν δεν υπάρχουν άλλα αίτια μιλάμε για ιδιοπαθής πίεση. Μπορεί να οφείλεται στον τρόπο ζωής, σε κληρονομική προδιάθεση ακόμα και στη διατροφή μας.

Δεν θα μιλήσουμε για περιπτώσεις δευτεροπαθούς πίεσης καθώς εκεί πάμε σφαιρικά και κοιτάμε να θεραπεύσουμε τα όργανα που την προκαλούν. Μα κρατώντας τη γνωμάτευση ιδιοπαθούς πίεσης τι μπορούμε να κάνουμε:

Tips

  • Βάζουμε τη γυμναστική ή το ελαφρύ περπάτημα στη ζωής μας. Ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μας προστατεύει γενικά και μειώνει το βαθμό της υπέρτασης.
  • Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η σκλήρυνση των αγγείων λόγω της αθηρωματικής πλάκας. Οπότε εξασφαλίζοντας μία καλή διατροφή με αρκετό νερό, μείωση αλατιού και ζωικού λίπους καθώς και αύξηση λαχανικών επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο της πίεσης.
  • σουπερ σος για την αθηροσκλήρωση και ελαστικότητα των αρτηριών: Allium sativum (σκόρδο), Allium cepa (κρεμμύδι) είτε σε συμπλήρωμα είτε στο φαγητό.
  • Τα διουρητικά βότανα όπως Agropyron repens (αγριάδα) ή Urtica dioica (τσουκνίδα) μπορούν να βοηθήσουν καθαρίζοντας τα νεφρά και μειώνοντας την κατακράτηση του νατρίου. Ειδικά η τσουκνίδα προσδίδει στον οργανισμό περαιτέρω μέταλλα. Γενικά η κατακράτηση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα δημιουργεί υψηλή πίεση αλλά και το αντίστροφο.
  • Τα φλαβονοειδή (φλαβονόλες, ισοφλαβόνες, ανθοκυανιδίνες, κατεχίνες) είναι φυσικά προϊόντα με αντιοξειδωτική δράση προστατεύουν τα αγγεία και ενισχύουν την ελαστικότητα τους και παράλληλα είναι φλεβοτονωτικά. Πλούσια σε φλαβονοειδή: εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σε συμπλήρωμα), χυμό από σταφύλι, βατόμουρα, μύρτιλλα, κρεμμύδια, κάπαρη, σόγια, πράσινο τσάι, ginkgo biloba κ.α.
  • Βιταμίνες: C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου που ενισχύει την επούλωση του κυκλοφορικού αλλά και η βιταμίνη Ε μειώνει τις θρομβώσεις επομένως διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε μια ισορροπία.
  • Φτιάξε ένα μείγμα με τα βότανα Rosmarinus officinalis, Olea europea και Viscum album για να ενισχύσεις τα αγγεία σου. Μπορείς να πίνεις 2-3 φορές την ημέρα ένα φλυτζάνι ως αφέψημα.
  • Τέλος συμπληρώματα καθαρά για την ισορροπία της πίεσης είτε έχεις υπέρταση είτε υπόταση που θα βοηθήσουν και την καλή λειτουργία της καρδιάς είναι:sos sos καρπός και άνθη από Crateugus oxyacantha (κράταιγος) χωρίς παρενέργειες για παρατεταμένη χρήση και Leonorus cardiaca.

Ta βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα. Και χρειάζεται προσοχή ειδικά αν τα διουρητικά φάρμακα συνδυαστούν με διουρητικά βότανα. Λίγες πληροφορίες λοιπόν για πρόληψη, όμως μη ξεχνάμε ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και κάθε περίπτωση θέλει τη δική της διερεύνηση για τη σωστή θεραπεία.

Υ.Γ. φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις πως η λίστα των βοτάνων και των Tips δεν έχει τελειωμό γράφω λίγα για να μη βαριέσαι.

Καλή συνέχεια…

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s