Το καλοκαιράκι είναι εδώ. Για τα καλά όμως, ακόμα δεν ήρθε ο Ιούνιος μας βάρεσε η ζέστη κατακούτελα. Οι πρώτες εξορμήσεις έχουν ξεκινήσει και με τέτοια θερμοκρασία επιβάλλεται μια βόλτα στο ακρογιάλι. Σκέψου τώρα· τι πιο ωραίο να απολαμβάνεις τον καφεδάκο σου στη θάλασσα, με τις βουτιές σου, τις απλωτές σου, να κάθεσαι σε μια αιώρα ανάμεσα σε δύο φοίνικες και να τρως καρύδα και παπάγια (καλά το έκαψα) αλλά με νιώθεις. Είμαστε έτοιμοι με τα απαραίτητα; Έλα παιδιά να μαζευτούμε διότι σαββατοκύριακο έρχεται, σας θέλω μάχιμους και έτοιμους έστω για μια βουτιά.
Προετοιμάσου όμως σωστά έτσι ώστε να μη χρειάζεσαι βαλίτσα ή αχθοφόρο να σου τραβά τα βάρη αλλά να μην πας χύμα και ψάχνεις πετσέτα να σκουπιστείς. Τα απαραίτητα της παραλίας λοιπόν και tips για τις θαλάσσιες εξορμήσεις.
- Αρχικά χρησιμοποιούμε μια ευρύχωρη τσάντα ή για τους άνδρες της παρέας ένα σακίδιο πλάτης (backpack). Kατά προτίμηση αδιάβροχη και αν ταιριάζει με το outfit ακόμα καλύτερα.
- Δεύτερο μαγιό. Απόλαυσε τις βουτιές σου, δείξε το μαγιό σου στους λουόμενους άντε και στα social media αλλά ένα δεύτερο μαγιό πάντα χρειάζεται. Μπορεί να το χάσεις σε καμία βουτιά, μπορεί να στο κλέψουν, μπορεί να σκιστεί σε κανένα βράχο…Όσο για τις γυναίκες κάποια στιγμή να το αλλάξουμε να μη μένουμε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό μια συνήθεια που ευνοεί τις κολπικές μυκητιάσεις (ειδικά αν κάτσεις όλη μέρα στην παραλία).
- 2 πετσέτες θαλάσσης. Η μία για να σκουπιστείς και η άλλη για να απλώσεις την αρίδα σου στη σκιά και πάνω στην ξαπλώστρα.
- Ομπρέλα. Πως φίλε μου, τι εννοείς «τι να την κάνω την ομπρέλα;» – Θέλω να μαυρίσω – λέει και κάτω από την ομπρέλα μαυρίζεις (ο ήλιος αντανακλάται από το νερό, από την άμμο). Ειδικά τις ώρες που πάει για μπάνιο «η νεολαία» δε μαυρίζεις, καίγεσαι. Επίσης αν πας κάπου που δεν είναι οργανωμένα· τι θα κάνεις; Ας πούμε θες να πάρεις το κορίτσι ή το αγόρι σου κάπου απομονωμένα χωρίς αδιάκριτα βλέμματα, τι θα κάνεις; θα κάτσεις να καείς; Πάρε μία να έχεις. Αν πηγαίνεις με μεγάλη παρέα ή με παιδιά και θες να αράξεις μέχρι το απόγευμα βολεύει περισσότερο (εδώ πρόσθεσε και τα υπόλοιπα αξεσουάρ καρεκλίτσες, ψάθες για να βολευτείς, ψυγειάκι με μπύρες αν διψάσεις κ.α.).
- Αντιηλιακαααααα!!προσώπου- σώματος. Ο δείκτης προστασίας SPF εξαρτάται από το δέρμα και από το χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Όσο μαυρίζεις μπορείς να μειώνεις το δείκτη προστασίας. Αλλά το να θεωρείς πως αφού μαυρίζεις εύκολα ή δεν καίγεσαι δε σου χρειάζεται είναι μεγάλο λάθος καθώς ο καρκίνος του δέρματος, το μελάνωμα ακόμη και η φωτογήρανση απειλούν την επιδερμίδα σου. Ανανεώνουμε το αντιηλιακό συχνά κάθε μία με δύο ώρες, ειδικά ύστερα από το κολύμπι (άσχετα αν αναγράφεται ότι είναι αδιάβροχο) και μετά από αθλοπαιδιές αφού απομακρύνεται λόγω του ιδρώτα.
- Αν και μιλήσαμε για την πρόληψη καλό θα ήταν να κουβαλάμε και ένα after sun. Πολλές φορές μπορεί να ξεχαστεί κάποιος στον ήλιο ή συνήθως τα παιδιά με το παιχνίδι και λόγω της πιο ευαίσθητης επιδερμίδας τους να κοκκινήσουν. Ένα τζελ αλόης, μια κρέμα ενυδατική με πανθενόλη και βιταμίνη Ε θα βοηθήσει πολύ αν σας τραβάει το δέρμα και θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
- Ο ήλιος και το αλάτι επηρεάζουν και τα μαλλιά. Οπότε μια κρέμα μαλλιών ή ένα αντιηλιακό μαλλιών σε μορφή κρέμας ή σε λάδι για την κόμης σας, είναι ότι πρέπει για να μη νιώθετε σαν να έχετε φύκια για μαλλιά. Βοηθά την ενυδάτωση της τρίχας και την προστασία του χρώματος.
- Καπέλο (ψάθινο, τζόκεϋ) για περαιτέρω προστασία και για να μην πάθεις ηλίαση, είτε επειδή απολαμβάνεις να μένεις πολύ ώρα μέσα στο νερό είτε αν σ’ αρέσουν τα παιχνίδια στην άμμο (ρακέτες, βόλεϊ, να φτιάχνεις πύργους ή να σκάβεις λάκκους). Για τους μικρούς εξερευνητές καλό είναι να φοράνε και ένα λευκό φανελάκι ή να παίζουν κάτω από την ομπρέλα.
- Απαραίτητα Αξεσουάρː ένα ζευγάρι γυαλιά (σίγουρα), μαντήλια, τουρμπάνι, κοκαλάκια για τα μαλλιά, παρεό, καφτάνια ή ό,τι θες για να αισθάνεσαι σαν οπτασία που σε ξέβρασε το κύμα. Επίσης αδιάβροχη θήκη για το κινητό και ένα βιβλίο για να χαλαρώσεις.
- Απαραίτητα Αξεσουάρ για τα παιδιάː μπρατσάκια, βατραχοπέδιλα, σωσίβια, στρώμα (απλό ή και φιγούρα), μπάλα, φορτηγό με κουβαδάκια σε όλα τα μεγέθη, φτυαράκια, τσουγκράνες για να απασχοληθούν αλλά και να ηρεμήσεις και συ λίγο.
- Sos για τσιμπήματα!!!!Και επειδή αν δεν πάθεις δε μαθαίνεις. Αν εκεί που κολυμπάς αμέριμνα δεις κάτι ζελεδάκια να αιωρούνται απομακρύνσου με την όπισθεν άσε τα «θα το φωνάζω ζελεδάκι και θα ναι δικός μου» αλά Ντόρυ στο «ψάχνοντας το Νέμο». Κακό ζελεδάκι!! Μιλάω για τις τσούχτρες, τις αγαπημένες μέδουσες και επιπλέον κοντά σε βράχια υπάρχουν δράκαινες (δηλητηριώδες ψάρι της άμμου), αχινοί, αστερίες… τρόμαξες; Πρώτη αντιμετώπιση. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό. Ύστερα μια κρέμα με κορτιζόνη ή μια αλοιφή για τσιμπήματα θα αντιμετωπίσει τη φλεγμονή και για το πρήξιμο, πάγος. Εννοείται δε συνεχίζεις το μπάνιο σου αλλά πας σε ένα νοσοκομείο, το τσίμπημα μπορεί να είναι πιο σοβαρό ή να εμφανιστεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.
- Νερό ή χυμός και ένα ελαφρύ σνακ (φρούτα εποχής-τοστ) προμηθεύσου κάτι από το σπίτι να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο αν δεν είσαι σίγουρος τι θα βρεις εκεί. Τα παιδιά πάντως κάποια στιγμή θα πεινάσουν-στάνταρ. Προτείνω να τα τοποθετήσεις σε ειδική συσκευασία για να τα διατηρήσεις μέσα στη ζέστη.
- Διάθεση και καλή παρέα χωρίς αυτά μην πας πουθενά. Αν και για την παρέα ίσως βρεις εκεί. Καλοκαιράκι είναι ας χαλαρώσουμε…
Υ.Γ. Τι δε σου χρειάζεται να πάρειςː Άγχος, νεύρα, makeup, μάσκαρα, κραγιόν και lip gloss, πολλά λεφτά, ακριβά κοσμήματα (μπορεί να στα κλέψουν), πες όχι στα αρώματα μπορεί να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία άλλωστε τα περισσότερα αντιηλιακά μυρίζουν τέλεια.
Καλές βουτιές!!!