tips

Memory tips

 Μνήμη θεωρείται η ικανότητα κάποιου να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται και να ανακτά πληροφορίες. Αν ο ανθρώπινος νους παρομοιαστεί με έναν υπολογιστή η λειτουργία της μνήμης διακρίνεται σε τρεις βασικές διαδικασίες α) την είσοδο των πληροφοριών – κωδικοποίηση, β) το διαχωρισμό των σημαντικών από τις ασήμαντες – την αποθήκευση των πληροφοριών και  γ) τέλος την ανάκτηση των αποθηκευμένων. Η μνήμη διακρίνεται σε πολλά είδη και κατηγορίες μακρόχρονη, βραχύχρονη κ.α.. Λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε ηλικία, εξαρτάται από το φύλο, αλλά και ποιο σημείο του εγκεφάλου επεξεργάζεται την εκάστοτε πληροφορία. Ψυχολόγοι και ερευνητές υποστηρίζουν πως στη βρεφική φάση η μνήμη επηρεάζεται άμεσα από τους συνομιλητές-γονείς, τα παιδιά διαθέτουν μεγάλη οπτικό-αντιληπτική ικανότητα και μπορούν να καταγράφουν πολλές διαφορετικές πληροφορίες. Και ενώ τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν για παρελθοντικά γεγονότα σε ηλικία 18 μηνών, μεγαλώνοντας η στρατηγική της κωδικοποίησης της μνήμης αλλάζει. Ως ενήλικοι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη θέληση και υψηλότερη συγκέντρωση. Η γνώση και τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα εμπλουτίζονται, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των πληροφοριών παίζει η εγκεφαλική δραστηριότητα, η γενετική μας προδιάθεση αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

 Η μνήμη επηρεάζεται, διαταράσσεται, εξασθενεί και βελτιώνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, το άγχος, η κούραση, οι συνθήκες ζωής που πρέπει να θυμόμαστε τα πάντα, η κακή διατροφή αλλά και το φυσιολογικό γήρας δημιουργούν «σφάλματα μνήμης». Ωστόσο υπάρχουν και σοβαρές αιτίες εξασθένησης ή απώλειας μνήμης που αρκετές φορές είναι μη αναστρέψιμες. Οφείλονται σε: σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές (τραυματικό γεγονός, κατάθλιψη), σε εκφυλιστικές ή νευρολογικές νόσους (άνοια, Alzheimer), στη χρήση φαρμάκων, σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σε ρήξη εγκεφαλικών αρτηριών και σε νόσους που επηρεάζουν πιο έμμεσα τη μνήμη όπως ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός κ.α. Αν και για όλες τις καταστάσεις υπάρχει θεραπευτική προσέγγιση εμείς θα μιλήσουμε για τα απλά προβλήματα μνήμης και tips να την τονώσουμε.

Αν είσαι σε φάση προετοιμασίας για εξετάσεις (είτε είσαι φοιτητής, είτε θες να γίνεις), ή ξεχνάς το πορτοφόλι σου, ή μπαίνεις στο δωμάτιο και δε θυμάσαι γιατί, ανοίγεις το ψυγείο και το κλείνεις (οκ, εδώ μπορεί και απλά να πεινάς) ή έχεις το σύνδρομο εδώ το ‘χω μωρέ αλλά δε θυμάμαι πως το λένε, φαινόμενο «το ‘χω στην άκρη της γλώσσας αλλά δε μου έρχεται» τότε συνέχισε να διαβάζεις. Τα παραπάνω συμπτώματα υφίστανται και στη φάση του έρωτα αν συντρέχει αυτός ο λόγος μη διαβάσεις παρακάτω και μην αγχώνεσαι· θα περάσει.

Tips τόνωσης μνήμης:

  • Αν έχεις μπει στον αυτόματο και δε σταματάς χρειάζεσαι ξεκούραση και όταν λέω ξεκούραση το εννοώ. Κοιμήσου νωρίς ή έστω λίγο παραπάνω. Αν πάλι έχεις διάβασμα έστω και 45 λεπτά θα σε χαλαρώσουν και εννοώ ύπνο όχι Facebook και μηνύματα!!!
  • Αν πάλι είσαι σε ένταση λόγω εξετάσεων, μία βόλτα για περπάτημα είναι ιδανική. Η ελαφριά γυμναστική θα δώσει περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό, θα μειώσει το στρες και θα κοιμηθείς καλύτερα.
  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Σε τέτοιες φάσεις άσε τις δίαιτες κατά μέρος. Οι υδατάνθρακες και κυρίως οι αμυλούχες τροφές (ρύζι, κριθάρι, πατάτες, ζυμαρικά) θα ενισχύσουν τη νοητική δραστηριότητα και θα έχεις καλύτερη απόδοση.
  • Πάρε τις βιταμίνες σου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Bcomplex θεωρούνται απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου και των αγγείων, επίσης (B2, B6, B12) βοηθούν τη χολίνη να μετατραπεί σε ακετυλοχολίνη (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου). Συνδύασε με vit E και vit C θα αυξήσουν τη κυκλοφορία και θα χαλαρώσουν τα αγγεία.
  • L-ακετυλοκαρνιτίνη προλαμβάνει τα συμπτώματα άνοιας και βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα.
  • Η λεκιθίνη και η χολίνη, (η λεκιθίνη περιέχει 13% χολίνη αποτελεί πολύ καλό συμπλήρωμα). Μαγιά μπύρας, ξηροί καρποί, σόγια, κρόκος αυγού βοηθάνε τα αγγεία αλλά και την απορρόφηση των βιταμινών Ε και Α.
  • Συμπλήρωμα GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) και μελατονίνης βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου στρες και στη καλύτερη συγκέντρωση.
  • Πάρε αντιοξειδωτικά. Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στις ελέυθερες ρίζες. Πράσινο τσάι, χυμοί από φρούτα όπως ρόδι, μύρτιλα, βατόμουρα, συνένζυμο Q10.
  • Βάλε στη διατροφή σου μουρουνέλαιο και ανόργανα συμπληρώματα (χρώμιο, σελήνιο, ψευδάργυρος). Προσοχή αν παίρνεις αντιπηκτικά (όπως ασπιρίνη) με τη χρήση του μουρουνέλαιου θα αυξήσεις τη δράση τους.
  • Βότανα όπως το Gingko biloba και η Centella asiatica βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, καθώς προωθούν την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
  • Αstragalus membranaceus, Panax ginseng είναι διεγερτικά, σε περίοδο έντονης νοητικής δραστηριότητας, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα κόπωσης και δίνουν ενέργεια.
  • Το βότανο Rhodiola λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει την εξάντληση νοητική και σωματική επίσης είναι ιδανικό σε περίοδο εξετάσεων καθώς μετριάζει το ψυχολογικό στρες και την ένταση.

Υ.Γ. Για όσους δίνουν εύχομαι, Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s