gifts · Homemade stuff-Δημιουργήματα · κοινωνικά

Make a bookmark for your books -Benefits of reading

 Είσαι από αυτούς που σε παίρνει ο ύπνος με τη συντροφιά ενός βιβλίου; Όταν φτιάχνεις τη λίστα με τα απαραίτητα του ταξιδιού θα χωρέσεις σίγουρα ένα βιβλίο; Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σου δώρα; Σε κάνει να χαλαρώνεις διαβάζοντας έστω και μια σελίδα λίγο πριν τον ύπνο ή ξενυχτάς για να τελειώσεις το κεφάλαιο; Αυτό το άρθρο είναι για σένα. Λένε πως «Σπίτι χωρίς βιβλίο είναι ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο».

 Από μικρή θυμάμαι να λατρεύω το διάβασμα. Είχα ιδιαίτερη αγάπη στα εξωσχολικά βιβλία και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονταν από τις αγαπημένες μου ώρες ψυχαγωγίας. Στιγμές φανταστικών ταξιδιών μέσα από χιλιάδες τίτλους βιβλίων και ηρώων που αγάπησα, ταυτίστηκα, ονειρεύτηκα, διαφώνησα και απαρνήθηκα κατά καιρούς. Γραπτά κείμενα που δεν βρίσκονται κάτω από κανένα περιορισμό χρόνου και τόπου. Διασχίζουν τη γραμμή της ιστορίας, τον κόσμο των αξιών, περνούν από φανταστικά μέρη, αγγίζουν κάθε γνώση και φιλοσοφία· αλλά περισσότερο με βοηθούν να συνεχίζω την εσωτερική μου αναζήτηση, ικανοποιώντας τη συνεχή ανάγκη που έχω για μάθηση.

 Ας μη μιλήσουμε για τα χιλιάδες είδη βιβλίων που υπάρχουν να διαλέξεις. Τα οποία χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες. Μπορούν να διακριθούν ανάλογα με το περιεχόμενο τους, τη θεματολογία τους, επίσης με τη μορφή τους (πεζογραφία, ποίηση) ή ακόμη και την ηλικία στην οποία αναφέρονται (παραμύθια, παιδικές ιστορίες), γενικά ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Κάτι που με προβληματίζει είναι κατά πόσο οι νέοι άνθρωποι είναι κοντά στα βιβλία και δεν εννοώ την υποχρεωτική εκπαίδευση, ούτε βέβαια την ύπαρξη των βιβλίων για τη δημιουργία μια ξεχωριστής ζηλευτής-βιβλιοθήκης. Αλλά το ουσιαστικό διάβασμα. Ο ήχος και η εικόνα προσφέρουν μία άνεση και μία ευκολία σε όλες τις ηλικίες – αλλά σίγουρα δεν αντικαθιστούν ένα βιβλίο ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε. Για τους γονείς είναι πιο εύκολο να βάλουν μια ταινία ή μία παιδική σειρά στα παιδιά τους από το να τους διαβάσουν ένα παραμύθι. Οι ρυθμοί ζωής μας μετατρέπουν σε παθητικούς δέκτες σερβιρίσματος της εικόνας και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να επιλέξουμε ένα βιβλίο. Κατά καιρούς γίνονται αρκετές μελέτες πανεπιστημίων (University of Michigan, or Stanford κ.τ.λ) με στατιστικά δεδομένα και αναλύσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ, που αναφέρουν τα ωφέλη που προκύπτουν για την υγεία και την ψυχολογία από το διάβασμα.

Αναφορικά:

 • Έστω και λίγες σελίδες διαβάσματος βοηθούν τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ειδικά αν υπάρχει πλοκή αναγκάζεσαι να θυμάσαι λόγια και ονόματα ηρώων.
 • Η χαλαρή ανάγνωση επηρεάζει τη δομή των νευρώνων του εγκεφάλου·σαν ένας μυς που χρειάζεται εκγύμναση, αυτό μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά μειώνοντας τον κίνδυνο εκφυλισμού των κυττάρων του εγκεφάλου (νόσος του Alzheimer, άνοια κ.τ.λ.).
 • Τα βιβλία πέρα της ψυχαγωγίας έχουν και επιμορφωτική ή διδακτική επίδραση.
 • Για τις μικρότερες ηλικίες βοηθούν στο να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, που έμμεσα θα τα βοηθήσει και στις σχολικές εκθέσεις.
 • Άνθρωποι που ξεκίνησαν να διαβάζουν από παιδιά έχουν πιο δημιουργική φαντασία.
 • Σε παιδικές ηλικίες ένα περιεχόμενο με όμορφες ιστορίες και εικόνες μετριάζει το άγχος και οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Έπίσης βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργεί μια γραμμή σκέψης με αρχή, μέση, τέλος και να συνδέει αιτίες και αποτελέσματα
 • Οι χαρακτήρες ενός καλογραμμένου βιβλίου διαπαιδαγωγούν, προβάλλουν αξίες, ιδέες, ιδανικά ακόμα και πρότυπα. Ειδικά σε μικρές ηλικίες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των παιδιών .
 • Οι έννοιες, οι χαρακτήρες ακόμα και μια ιστορία είτε αληθινή είτε όχι αποτελεί αφορμή να αναπτυχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση.

Handmade Bookmarks ή αλλιώς σελιδοδείκτες by Lina’s Cosmos.

 Χειροτεχνίες και κατασκευές που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Αν λατρεύεις το διάβασμα βρίσκεις ευφάνταστούς τρόπους να το κάνεις ακόμα πιο διασκεδαστικό. Σελιδοδείκτες δημιουργούνται από ότι μπορείς να φανταστείς, από ύφασμα, χαρτόνι, ξύλο, κλωστές, πλέξιμο σε ότι χρώμα σε ότι σχέδιο ότι μας κάνει να περνάμε καλά και είναι στα πλαίσια της αισθητικής μας.

Αν είσαι από αυτούς που μέχρι χτες τσαλάκωνες τις σελίδες των βιβλίων σου και μετά έχανες από πάνω και τον μπούσουλα αν όντως είχες διαβάσει ή όχι κάτι, δώσε ένα τέλος πια. Φτιάξε τους δικούς σου σελιδοδείκτες. Είναι δημιουργική διαδικασία για να περάσεις όμορφα μαζί με τα παιδιά σου και αποδεικνύεται και χρηστική.  Μπορεί να τους κάνεις και δώρο σε κάποιον μαζί με ένα βιβλίο ή απλά να στολίζεις τις δικές σου ώρες διαβάσματος.

Σου δείχνω τη δική μου ιδέα και με λίγη φαντασία κάνε τα δικά σου. Ξεκινώντας βρίσκουμε το βασικό υλικό μας. Χρησιμοποίησα ξυλάκια ιατρικά ή του φαρμακείου (έτσι τα λέω εγώ – τα έχω για τις κρέμες που φτιάχνω) τα έχω ακούσει όμως και ως ξυλάκια παγωτού. Καλού κακού στρώνουμε κάτι στην επιφάνεια εργασίας μας· κάτι σε μουσαμά ή ό,τι άλλο έχουμε. Και ξεκινάμε!! Aρχικά χρησιμοποιώντας ένα γυαλόχαρτο τρίβουμε λίγο την επιφάνεια τους ώστε να μαλακώσει για να μπορούμε πιο εύκολα να την επεξεργαστούμε. Στη συνέχεια κάνουμε μία τρυπίτσα με ένα μικρό τρυπάνι (για καλύτερα και ομοιόμορφα αποτελέσματα) στο επάνω μέρος αφήνοντας περίπου 0.5cm απόσταση από την άκρη του ξύλου (εικόνα) Ύστερα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη…Ζωγράφισε, γράψε στιχάκια, κάνε ντεκουπάζ, γράψε το όνομα σου ό,τι θέλεις, κόλλησε αυτοκόλλητα. Έπειτα πιάσε τις μπογιές και τα πινέλα!!!! Τα χρώματα κιμωλίας, τα ακρυλικά και τα χρώματα νερού αποδίδονται πολύ όμορφα στο ξύλο.  Τέλος αφού αφήσουμε κάποιες ώρες να στεγνώσουν καλά τα ξυλάκια μας, για να σταθεροποιηθούν τα χρώματα μας αλλά και να μη ξεθωριάσουν με το χρόνο, τα περνάμε με βερνίκι νερού. Αν θέλουμε περνάμε ένα κορδονάκι με μία φουντίτσα από την τρύπα που είχαμε ανοίξει στην αρχή, έτσι ώστε να κρέμεται έξω από τα βιβλία μας αλλά και για ομορφιά (όπως στην τελευταία εικόνα).

 

Καλές δημιουργίες!

IMG_20180418_182456

2 σκέψεις σχετικά με το “Make a bookmark for your books -Benefits of reading

 1. Τρελαινομαι για βιβλια.ακομα περισσοτερο τρελαινομαι μ εναν ωραιο σελιδοδεικτη.σου φτιαχνει την διαθεση και σου δινει ακομα μεγαλυτερη ορεξη να τελειωσεις το βιβλιο σου. Φανταστικες δημιουργιες.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ευχαριστώ πολύ! Ακριβώς έτσι είναι, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας είναι και ένα έναυσμα να ολοκληρώσουμε το βραδινό μας διάβασμα!! Νομίζω είναι και ένας τρόπος να εμπνεύσουμε και τους μικρούς μας φίλους να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s