Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα αποτελεί μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στη βρεφική και παιδική ηλικία ωστόσο πολλές φορές επιμένει και στην ενήλικη ζωή. Η εκδήλωση της πάθησης δεν εξακριβώνεται πάντα ωστόσο πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων συνδέονται με αλλεργικές ασθένειες όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το βρογχικό άσθμα. Στο βρεφικό έκζεμα, το ατοπικό δέρμα εμφανίζει ξηρότητα με έντονο το αίσθημα κνησμού, παρουσιάζεται μια αφυδατωμένη πλάκα με κοκκινίλες που επεκτείνονται στο κεφάλι, στα μάγουλα, στο σαγόνι και σε φάση έξαρσης δημιουργείται οίδημα με τοπική φλεγμονή όπου αρχίζει να βγάζει υγρό και σχηματίζονται φυσαλίδες. Στην παιδική και ενήλικη ηλικία οι δερματικές αλλοιώσεις συναντώνται στο λαιμό, στο πίσω μέρος των αρθρώσεων, στα γόνατα, στους αγκώνες, επίσης στον αυχένα και στον καρπούς. Η πιθανότητα να εμφανιστεί παιδικό έκζεμα οφείλεται και στη γενετική προδιάθεση· δηλαδή αν ένας από τους δυο γονείς υπέφερε από δερματοπάθεια ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό εκζέματος, συνήθως σε ποσοστό 50% θα κληρονομηθεί στα παιδιά του. Περιβαλλοντικές, ανοσολογικές και ψυχολογικές αιτίες συνεπιδρούν στην εκδήλωση της πάθησης. Tips αντιμετώπισης ατοπικής δερματίτιδας:
- Απομάκρυνση από αλλεργιογόνους παράγοντες. Αρχικά θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση πιθανών αλλεργιογόνων που μπορεί να προκαλούν τη δερματίτιδα ώστε να απομακρύνονται. Στα βρέφη αλλεργιογόνες ουσίες αποτελούν ακόμα και τροφές (όπως το γάλα, το αυγό, το ψάρι), βρεφικές κρέμες, επίσης διάφορα απορρυπαντικά ρούχων είτε καθαρισμού του χώρου, ακόμα και κάποια υφάσματα. Σε μεγαλύτερα άτομα περιβαλλοντικοί αλλεργιογόνοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν είναι η γύρη, η σκόνη διάφορα φυτά, ακόμα και διάφορα συστατικά σε καλλυντικά περιποίησης.
- Προσοχή στη χρήση συνθετικών ρούχων μπορεί να επιδεινώσουν μια προδιάθεση ή να προκαλέσουν έξαρση της πάθησης. Επίσης συνιστάται καλός καθαρισμός των ρούχων με υποαλλεργικά απορρυπαντικά (συνήθως αυτά που δεν έχουν αφριστικούς παράγοντες – SLS ακόμα και με πράσινο σαπούνι).
- Σωστή περιποίηση-καθαρισμός ατοπικού δέρματος. Να προτιμάτε αφρόλουτρα σε μορφή gel που δεν αφαιρούν τα λιπίδια του δέρματος και δεν προκαλούν περαιτέρω ξήρανση του.
- Να χρησιμοποιείτε κρέμες ανάπλασης με βιταμίνη Ε, οξείδιο του Ψευδαργύρου που προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό. Να αποφεύγονται κρέμες με σαλικυλικό, γλυκολικό οξύ καθώς και ρετινόλη καθώς εντείνουν την απολέπιση και την ξήρανση του δέρματος.
- Πολύ βοηθητικό είναι το εκχύλισμα χαμομηλιού, καλέντουλας, βρώμης καθώς και το τζελ από Αλόη (Aloe vera). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομπρέσες καθώς περιορίζουν τις φλεγμονές, μειώνουν την αίσθηση τραβήγματος και κνησμού αλλά και να τα αναζητούμε ως συστατικά στις κρέμες και στα προϊόντα περιποίησης
- Επίσης λαδάκια και βούτυρα σώματος πλούσια σε Ω3 και βιταμίνη Ε επαναφέρουν την υγρασία όπως: βαλσαμόλαδο, λινέλαιο (λινολενικό, λινολεϊκό και ολεϊκό οξύ), έλαιο κάνναβης (Cannabis sativa), το λάδι καρύδας, λάδι αργκάν καθώς και το βούτυρο καριτέ.
- Η χρήση κορτιζόνης είναι συχνό θεραπευτικό μέσο· ένας εναλλακτικός τρόπος είναι κρέμες που την αντικαθιστούν με φυσικά κορτικοστεροειδή με παρόμοια αντιφλεγμονώδη δράση (γλυκόριζα και βούπλευρο σε κομπρέσες).
- Απαλή και ελαστική δομή στο δέρμα προσφέρει η γνωστή κηραλοιφή με το κερί μέλισσας. Κυκλοφορεί και εμπλουτισμένη με βιταμίνες και αιθέρια έλαια για καλύτερα αποτελέσματα.
- Λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια μύρο, λιβάνι, χαμομήλι, περγαμόντο ή λεβάντα βοηθούν το έκζεμα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στην κρέμα ή σε βάση λαδιού.
- Επίσης συμπληρώματα όπως μουρουνέλαιο και το σύμπλεγμα βιταμινών B θα βοηθήσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος.
Δοκιμάστε διάφορα προϊόντα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και βρείτε ποια σας ταιριάζουν καλύτερα.
Εις το επανιδείν!