Ξυπνάς και αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει και νιώθεις έτσι… Τι πήγε λάθος; Ανατομικό στρώμα έχεις, μαξιλάρι από το φαρμακείο ειδικό πήρες. Να φταίει που δεν στέγνωσες το μαλλί εντελώς το βράδυ; Να είναι που κάθεσαι τόσες ώρες στον υπολογιστή; Που σήκωσες πολλά κιλά στο γυμναστήριο; Νιώθεις ένα βάρος στο κεφάλι (λες και όλο το βράδυ κουβαλούσες νερά με το κανάτι σαν την Κυρά Βαγγελιώ); ο πόνος εμφανίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού σε συνδυασμό με δυσκαμψία λες και κάποιος σε έχει «σβέρκωσει» πολλές φορές για το καινούριο κούρεμα; το χέρι σου είναι μουδιασμένο και βαρύ και είσαι σε φάση που να σωριάσεις το κορμί σου; Αν σου έχει ξανασυμβεί ξέρεις τι εννοώ· συνήθως ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτά τα συμπτώματα είναι αυχενικό σύνδρομο. Η αυχεναλγία αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχει πολλές αιτίες, μπορεί απλά να οφείλεται σε κακή στάση ή σε κάποιο τραυματισμό είτε πιο σοβαρά σε διάφορες εκφυλιστικές νόσους, σε φλεγμονές, σε ρευματολογικά αίτια, νεοπλασίες, νευρολογικά αίτια κ.α. Αν δεν το έχεις ξανανιώσει· συμβουλή μου θα ήταν να κάνεις μια επίσκεψη στον γιατρό όπου με εξετάσεις θα αποκλείσει κάποιο σοβαρό ενδεχόμενο και θα σου αιτιολογήσει τα συμπτώματα.
Tips αντιμετώπισης αυχενικού συνδρόμουː
- Η διάγνωση της αιτίας του συνδρόμου δεν αποκλείει και ψυχολογικά αίτια που ίσως συνυπάρχουν γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του δεν είναι εύκολη. Ο αυχένας αντιπροσωπεύει την ευελιξία σε διάφορα ζητήματα, η νευρικότητα, το άγχος και ο φόβος της αλλαγής δημιουργούν ακαμψία και εντείνουν τα συμπτώματα. Επομένως λιγότερο άγχος.
- Οι φυσικοθεραπείες και το μασάζ (με συμβουλή γιατρού) θα μετριάσουν το άγχος και θα μαλακώσουν μυς, τένοντες και συνδέσμους.
- Κρέμες στο φαρμακείο με φυτικά εκχυλίσματα όπως Άρνικα (Arnica montana), Αρπαγόφυτο (Harpagophytum procumbens), Ιτιά (Salix nigra ή Salix alba) και πολλά ακόμα είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν παυσίπονη δράση.
- Λάδι για εντριβές ή κατάπλασμα απευθείας στην περιοχή με πιπέρι καγιέν (περιέχει καψαϊκίνη), Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) ή Γωλθερία (Gaultheria procumbens), θα σε ανακουφίσουν.
- Αφεψήματα για χαλάρωση το βράδυ με χαμομήλι και βαλεριάνα θα σε αποσυμφορήσουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σου.
- Μυοχαλαρωτικά χάπια θα προσφέρουν ανακούφιση και αναλγητική δράση.
- Το κολάρο ειδικά τις μέρες με έντονη υγρασία θα προστατεύσει και θα μετριάσει την απότομη κίνηση του αυχένα που μπορεί να επιφέρει επιπλέον τραυματισμούς.