Πρόσεχε τα δόντια σου μην έχεις τα μισά…
What??? Ένας εφιάλτης για τους περισσότερους αποτελεί η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Καθαρισμός, λεύκανση, σφραγίσματα, απονευρώσεις, θήκες, γέφυρες, “χτισίματα”, “τσιμεντώσεις”, “οδοντωτά φράγματα…”
Είσαι από εκείνους που όλα ξεκινούν μόλις κάθεσαι…; Σε λούζει κρύος ιδρώτας με την επίδειξη των εργαλείων στο τραπέζι λες και σου κάνουν επίδειξη τάπερ που στο τέλος δεν αγοράζεις. Αρχίζεις να καρφώνεις το βλέμμα στα υπέροχα χαμόγελα μασέλας δεξιά και αριστερά και σταυροκοπιέσαι μήπως είσαι το επόμενο υποψήφιο θύμα. Αν είσαι με παρέα την φωνάζεις· τραβάς από τα μανίκια τη φίλη ή τον φίλο και το παίζεις σωφερίνα (ακόμη και αν είσαι άντρας) στη σκηνή του δικαστηρίου που με παρακλήσεις, ψιθυρίζεις «Να φύγουμε Νίκο μου να φύγουμε». Ό,τι και να έχεις πάθει νιώθεις πως δε συγκρίνεται από τον ανατριχιαστικό θόρυβο του τροχού, από το νερό που τρέχει δίπλα σου, που γεμίζει το ποτηράκι και ξεπλένει τα ματωμένα σου ούλα αλλά και το τσιγκέλι που πειράζει ένα, ένα τα δόντια σου και το τρέμεις. Οι εντολές του γιατρού σου· φτύσε! άνοιξε το στόμα σου, ξέπλυνε! διαπερνούν το τύμπανο και σε πιάνει κρίση πανικού με το που ξεκινάει τον πρόλογο ο άνθρωπος λέγοντας «τώρα θα πονέσεις λίγο». Και όταν υπάρχει αίσιο τέλος· χαιρετάς και πληρώνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς μη τυχόν και σου πει κάτσε να ξαναδώ τον πάνω γομφίο νομίζω πως μου ξέφυγε.
Αρχικά χαλάρωσε δυστυχώς δεν μπορείς να αμελείς την υγεία των δοντιών σου και πρέπει να τα φροντίζεις. Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη. Μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο ανώδυνη και να κάνετε διαλείμματα στην εξέταση για να συνέρχεσαι. Οι γιατροί πρέπει να είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά διότι πάνω από όλα ενδιαφέρει η ψυχολογική υγεία του ασθενούς. Αν μη τι άλλο ανήκουν στο ανθρώπινο είδος και πρέπει να είναι συνεργάσιμοι και αυτοί ώστε να σαι και συ. Να είσαι άνετος-η να συζητάς με τους γιατρούς σου για οτιδήποτε σε απασχολεί.
Tips για να φεύγεις τώρα όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται χωρίς να έχεις το χέρι στο «μπουκωμένο από βαμβάκι μάγουλο σου».
- Ασβέστιο και μαγνήσιο σε συμπλήρωμα εμποδίζουν την απώλεια οστέϊνης γύρω από τα ούλα. Τυρί, γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο αποτελούν εξαιρετικές τροφές.
- Βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, C, A βοηθoύν στην επούλωση, ιδανικές για τα ούλα που ματώνουν.
- Ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός, φώσφορος βοηθούν στο να διατηρείται το σμάλτο των δοντιών.
- Σωστή διατροφή. Ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά και ψάρια με ωφέλιμα λιπαρά.
- Αποφεύγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική ζάχαρη οτιδήποτε δημιουργεί όξινο περιβάλλον και επηρεάζει τα ούλα.
- Βότανα για την ουλίτιδα: Baptisia tinctorial, Alchemilla vulgaris, Quercus robur είναι αντιμικροβιακά, με αντισηπτική δράση πλούσια σε φλαβονοειδή που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας.
- Επίσης τα Prunella vulgaris και calendula officinalis έχουν στυπτικές ιδιότητες. Σταματούν την αιμορραγία των ούλων και έχουν επουλωτική δράση. Φτιάξε αφέψημα και εφάρμοσε τοπικά.
- Τα αιθέρια έλαια από γαρίφαλο, βασιλικό, φασκόμηλο και λεμόνι είναι αντισηπτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορείς να διαλύσεις σε λάδι λίγες σταγόνες, και με λίγο βαμβάκι εμποτισμένο από το λάδι να περάσεις τα δόντια σου.
- Τσάι από μέντα και δυόσμο, θα φροντίσουν την αναπνοή, αρκούν λίγα μπουκώματα.
- Αντιοξειδωτικές φόρμουλες θα ενισχύσουν τα ούλα που υποχωρούν και θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας.
- Ρώτησε για τις ανάγκες των δοντιών σου τον οδοντίατρο. Από ποια οδοντόβουρτσα έχεις ανάγκη (σκληρή, μαλακή) μέχρι και για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος.
- EXTRA tip Να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμες ανάλογα με τις ανάγκες μας. Και να αποφεύγουμε τις οδοντόκρεμες που κάνουν λεύκανση.
Υ.Γ Καλό βούρτσισμα για όμορφα χαμόγελα.