Όταν ακούς χόρτα τι σου έρχεται στο μυαλό; Βουνό; Θάλασσα; Φέτα; Λάδι; Tα μυστικά της γιαγιάς και όλες οι γεύσεις του βουνού και του κάμπου σε κάθε κομμάτι; Όλες μαζί ενωμένες αυτές οι λέξεις συνθέτουν αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια και συνοδεύουν κάθε ηλικία αφού τα άγρια χόρτα πάντα κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στο παραδοσιακό μας τραπέζι. Είτε τα έτρωγες σκέτα, είτε σε μορφή πίτας με το φύλλο της αποτελούσαν και αποτελούν μέρος της διατροφικής μας συνήθειας. Καλοκαιρινή χορτόπιτα για το ανοσοποιητικό δηλαδή;
Ήξερες πως κάθε κομμάτι πίτας με άγρια χόρτα προσφέρει και ένα boost για τον οργανισμό μας. -Εννοείται το λάδι να μην τρέχει και το φύλλο να μην ξεπερνά σε πάχος τα χόρτα μας. Είπαμε ενδυνάμωση στο ανοσοποιητικό όχι αύξηση του βάρους μας.
Ποια χόρτα σου χρειάζονται για την χορτόπιτα που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και θα δώσει γεύση στο καλοκαιρινό σου τραπέζι.
Σημείωσε λοιπόν τα υλικά σου, μάθε να ανοίγεις χωριάτικο φύλλο και στην επόμενη εξόρμηση που θα κάνεις στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, αγόρασε τα εξής:
- Amaranthus blitum, τα κοινά Βλίτα: Τα αγαπημένα και το συνοδευτικό του καλοκαιριού. Σε σαλάτα με λαδάκι, ξυδάκι ή λεμονάκι. Τα βλίτα είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη C, A οπότε διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βασικό συστατικό για τη χορτόπιτα μας.
- Solanum nigrum, ο Στύφνος ή στρύχνος: Από το φυτό τρώγονται οι τρυφερές κορυφές του. Αποφεύγονται οι καρποί καθώς περιέχουν σολανίνη, ένα τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει από ναυτία, πονοκέφαλο έως δηλητηρίαση ανάλογα με τη συγκέντρωση του. Ο στύφνος είναι πλούσιος σε ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β6 (πυριδοξίνη). Λόγω της πικρής τους γεύσης προστίθεται σε μικρότερη ποσότητα.
- Apium graveolens, Aγριοσέλινο: Βάζουμε τους τρυφερούς βλαστούς μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας για να βελτιώσουμε τη γεύση της πίτας. Χρησιμοποιούμε σχεδόν την ίδια ποσότητα με αυτή που βάλαμε για το στύφνο. Το άγριοσέλινο είναι ιδιαίτερα χωνευτικό και διουρητικό ως βότανο. Διαθέτει βιταμίνες A, B1, B2, B6, C, Ε και Κ, γλυκοσίδια κουμαρίνες και φλαβονοειδή, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
- Capparis spinosa, η Κάππαρη. Τα μπουμπούκια του φυτού κόβονται πριν ανοίξουν και ξεπικρίζονται για μια εβδομάδα σε νερό, εννοείται το αλλάζουμε συχνά. Θα δώσει μια ιδιαίτερη καλοκαιρινή γεύση στην πίτα μας, ειδικά αν προσθέσουμε και λίγη φέτα της επιλογής μας. Δε θα δούμε θαύματα από την πρώτη μπουκιά ωστόσο αν τη συμπεριλάβουμε στις πίτες μας θα βοηθήσει στην αδυναμία και την εξάντληση όπως και σε περιπτώσεις ανικανότητας καθώς διεγείρει την κυκλοφορία.
- Capsella bursa-pastoris, Άγριοκάρδαμο. Αν και για πολλές καλλιέργειες είναι επικίνδυνο ζιζάνιο καθώς ένα μόλις φυτό μπορεί να παράξει 2.000 σπόρους ως βότανο διαθέτει εξαιρετικές στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες. Όσο αφορά τη χρήση του στη μαγειρική: τα φύλλα θα δώσουν πιπεράτη γεύση στα άγλυκα συνήθως βλίτα μας, ενώ το πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β, C, K) περιεχόμενο τους είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Επιπροσθέτως είναι πλούσιο σε χολίνη, το μικροδιατροφικό που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
- Allium porrum, το Αγριόπρασο. Στην ίδια οικογένεια ανήκει το κρεμμυδάκι με το σκόρδο μας. Όλη η οικογένεια Liliaceae περιέχει θειούχες ενώσεις, φλαβονοειδή, βιταμίνες, ψευδάργυρο και σελήνιο. Είναι από τα καλύτερα για τη καλή λειτουργία της καρδιάς μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια όλα αυτά με την προϋπόθεση να μην τα τσιγαρίσουμε σε βουτυρόλαδα βέβαια. Η γεύση του είναι γλυκιά.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη
https://www.newslink.gr/veganlife/kalokerini-chortopita-gia-to-anosopiitiko/