Αγαπημένο μου blog · ευχές · κοινωνικά

Christmas with books

Πιάστε μία κουβέρτα, μία κούπα ζεστή σοκολάτα και ένα πιάτο γλυκίσματα και ξεκινάμε:

  • Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία (A Christmas Carol) είναι η νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς. Μπορεί το φάντασμα του αποθανόντος συνεταίρου Τζέικομπ Μάρλεϊ να μετατρέψει τον μισάνθρωπο και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ σε φιλεύσπλαχνο και φιλότιμο. τα φαντάσματα των Χριστουγέννων επισκέπτονται τον Σκρουτζ και τον μεταφέρουν σε τρία υπερφυσικά ταξίδια που αφορούν τις μέρες των Χριστουγέννων, του παρελθόντος, του παρόν και του μέλλοντος. Αρκούν αυτές οι επισκέψεις να του ζεστάνουν την καρδιά;

Συνιστώ επίσης και το βιβλίο οι καμπάνες του Ντίκενς. Χυμένες σε σπάνιο μέταλλο πριν από χρόνια φτιαγμένες από «ιδιαίτερους» μαστόρους, είχαν τοποθετηθεί εκεί ψηλά όχι μόνο για να χτυπούν σε μέρες εορτάσιμες, αλλά και για να ξεχύνουν τη μουσική τους όποτε έπαιζαν με τον άνεμο. Τότε μονάχα λίγοι μπορούσαν ν’ ακούν αυτή τη μουσική, μόνο κάποιες ψυχές αθώες, που δεν τις είχε μολύνει ακόμα η βρωμιά της ζωής.

  • Μικρές Κυρίες (little women) ένα βιβλίο της Λουίζα Μέι Αλκοτ. Η Μάργκαρετ ή Μεγκ, η ζοζεφίνα ή Τζο, η Ελίζαμπεθ ή Μπεθ, και η Έμι είναι οι τέσσερις αδερφές Μαρτς. Όλα ξεκινούν κάποια Χριστούγεννα όταν ο πατέρας τους λείπει στον πόλεμο (ήταν η εποχή του Εμφυλίου στην Αμερική) και αρχίζουν οι ετοιμασίες της γιορτής, τα δώρα εκείνων των Χριστουγέννων μοιάζουν μακρινά και ουτοπικά λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μέσα από την τριβή των κοριτσιών δημιουργούμε τα πορτρέτα των χαρακτήρων τους, περνάμε την πόρτα της ενηλικίωσης τους, αναζητάμε τους λόγους στις επιλογές τους και διακρίνουμε μια ολόκληρη εποχή.
  • Το μολυβένιο στρατιωτάκι. Αγαπημένος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Το μολυβένιο στρατιωτάκι με το ένα πόδι και το πιο θαρραλέο σύμφωνα με τον κάτοχο του που ερωτεύτηκε μία μπαλαρίνα. Οι περιπέτειες και το θάρρος που έδειξε μέχρι τελικά να βρεθεί στην αγκαλιά της. Ένα έργο για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης.
  • Γράμματα από τον Άγιο Βασίλη όταν τα παιδιά του Τόλκιν (του συγγραφέα των Χόμπιτ) έπαιρναν επιστολές από τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη για τις περιπέτειες του στον Βόρειο Πόλο.
  • Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη καλή η ξένη λογοτεχνία δε λέω. Αλλά οι λαϊκοί ήρωες του Παπαδιαμάντη βγαλμένοι από το πλήθος θα αποτελούν πάντα έμπνευση.
  • Ο Καρυοθραύστης του συγγραφέα Ο Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Είναι παραμονή  Χριστουγέννων, η Κλάρα δέχεται ένα πολύ ξεχωριστό δώρο -έναν ξύλινο καρυοθραύστη- και από τότε ένα μαγικό ταξίδι ξεκινά. Μεταφερθείτε μαζί µε την Κλάρα σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου ξύλινα στρατιωτάκια ζωντανεύουν και πανέμορφες νεράιδες χορεύουν σε παλάτια από ζαχαρωτά, μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αυτής της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας.
Από θεατρική παράσταση μπαλέτου…
  • Το μυστήριο των Χριστουγέννων του Γιοστέιν Γκάαρντερ.  Tο μυστήριο των Xριστουγέννων είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, διαμέσου των 2.000 και χρόνων που πέρασαν από τη γέννηση του Iησού, με προορισμό τη Bηθλεέμ, για να βρεθούμε μπροστά στη φάτνη με τον Xριστό τη μέρα της γέννησής του.
  • Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι. Ένα διαφορετικό βιβλίο, αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Βέλγο ντετέκτιβ με το προσεγμένο μουστάκι Ηρακλή Πουαρό. Το στόρυ έχει ως εξής ο Σάιμον Λη, ένας εκατομμυριούχος προσκαλεί όλη την οικογένεια του σπίτι για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μια οικογένεια που ο ένας για τον άλλον δεν έχουν και τις καλύτερες διαθέσεις. Και εκεί μέσα στο σπίτι στήνεται ένα σαδιστικό παιχνίδι, μα καταλήγει θανάσιμο. Ο Κύριος Λη βρίσκεται νεκρός μέσα σε μία λίμνη αίματος στο δωμάτιο του όπου είναι κλειδωμένο από μέσα. Αυτή η αντίθεση της γιορτινής διάθεσης που θα έπρεπε να υφίσταται λόγω των ημερών και του υποκριτικού πένθους τους κάνει σχεδόν όλους ύποπτους. Εκεί είναι που ο αγαπημένο μας ντετέκτιβ προσπαθεί να στήσει το νήμα της σύνδεσης του θανάτου με τους συγγενείς, άραγε θα τα καταφέρει;
Στη φωτογραφία ο αγαπημένος ηθοποιός David Suchet

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

2 σκέψεις σχετικά με το “Christmas with books

  1. Έχω διαβάσει τα περισσότερα και είναι πολύ αγαπημένα μου βιβλία! Για τις ¨καμπάνες» δεν είχα ιδέα, θα το ψάξω! Αχ, τι μου θύμησες με τις Μικρές Κυρίες! Τις είχα βρει μικρή στην βιβλιοθήκη της μητέρας μου (βιβλίο από την δική της εφηβική ηλικία) και τις είχα διαβάσει απνευστί. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, υπάρχει και η συνέχεια με το «Μικροί Κύριοι» όπου η Τζο πια έχει μεγαλώσει και διατηρεί ένα οικοτροφείο (ή ορφανοτροφείο, δεν είμαι σίγουρη,έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που τα διάβαζα). Επίσης, αν δεν το έχεις διαβάσει ήδη, ως χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα έχω να σου προτείνω τον Ευτυχισμένο Πρίγκηπα του Όσκαρ Γουάιλντ. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο είναι το ομότιτλο από τις εκδόσεις Ηριδανός που έχει μέσα και δυο τρία άλλα εξαιρετικά παραμύθια του Γουάιλντ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Τα έχω διαβάσει…με τις μικρές κυρίες νομίζω πως κάπως έτσι ξεκινήσαμε οι πιο πολλοί, το βρίσκαμε στη βιβλιοθήκη έτοιμο να μας περιμένει…του Όσκαρ Γουάιλντ το είχα δανειστεί… είναι μερικά βιβλία που σκιαγραφούν μεγάλα κομμάτια της αναγνωστικής μας ζωής και μας επηρεάζουν τόσο πολύ. Καλή χρονιά σου εύχομαι!με όμορφες αναγνώσεις 📚📚📚❤️😉

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε