Το πιο συνηθισμένο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Είναι μια εξελικτική πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα.
Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που σημαίνει από αιτιολογικούς παράγοντες δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αιτία. Μπορεί να πρόκειται για γενετικούς, ορμονικούς ακόμη και περιβαλλοντικούς παράγοντες ωστόσο ακριβή αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν υφίσταται.
Στην ουσία όπως και σε οποιοδήποτε άλλο αυτοάνοσο νόσημα ο ίδιος ο οργανισμός μας βλέπει αόρατους εχθρούς. Δηλαδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα ή ιστούς καθώς αντιλαμβάνεται πως μπορεί να τον βλάψουν. Για την ακρίβεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε φυσιολογικές συνθήκες είναι η αμυντική μας ασπίδα ενάντια σε εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να το βλάψουν όμως ο μηχανισμός αυτός όπως στη περίπτωση εμφάνισης της νόσου της ρευματοειδής αρθρίτιδας δε λειτουργεί σωστά· δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και παράγει αυτοαντισώματα ή μια σειρά πρωτεϊνών, που είναι βιολογικώς δραστικές και λέγονται κυτταροκίνες, κυριότερες από τις οποίες είναι: ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων, η ιντερλευκίνη 6 και η ιντερλευκίνη 1. Από τη δράση των κυτταροκινών αυτών προκαλείται ενεργοποίηση πολλών άλλων κυττάρων και έκκριση ποικίλων βιολογικώς δραστικών ουσιών. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κυτταρικών αλληλεπιδράσεων και της δράσης των βιολογικών τους προϊόντων είναι, πρώτον, η ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασίας στον αρθρικό υμένα και δεύτερον, η πρόκληση φθοράς στον αρθρικό χόνδρο και διαβρώσεων στα οστά των αρθρώσεων (Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας). Πέρα από τις εργαστηριακές εξετάσεις συγκεκριμένα: η αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυξημένη CRP, αύξηση των αιμοπεταλίων κ.α. τα κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι: πόνος σε αρθρώσεις, διόγκωση αρθρώσεων, θερμότητα αρθρώσεων, ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του.
Η εξέλιξη της νόσου ποικίλει και εξαρτάται από τη θεραπευτική προσέγγιση, το στάδιο της διάγνωσης αλλά και τον ίδιο τον ασθενή. Όσο προχωρά το στάδιο δημιουργούνται από αρθρικές παραμορφώσεις μέχρι μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα και αναπηρία.
Η θεραπεία που θα ακολουθήσουμε για τη νόσο δίνεται από εξειδικευμένη ειδικότητα ιατρών, ρευματολόγων, ωστόσο συμπληρωματικά κάποια Tips που μπορούμε να ενσωματώσουμε και να προσεγγίσουμε και εναλλακτικά τη θεραπεία.
- Ενσωμάτωνουμε στη διατροφή μας βότανα με αντιφλεγμονώδη δράση όπως κουρκουμάς, τζίντζερ. Επειδή χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες μπορούν να ενσωματωθούν και ως συμπληρώματα. Περιορίζουν το οίδημα και τη δυσκαμψία.
- Ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα Βowsellia serrata. Ακόμη και σε φάση που βρισκόμαστε σε έξαρση είναι πολύ αποτελεσματικό. Μειώνει τον πόνο βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων. Αυξάνουμε τη δόση σταδιακά διότι μερικά άτομα ίσως παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές.
- Η αποτοξίνωση του σώματος με ταυτόχρονο καθαρισμό του αίματος βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των φαρμάκων μα και στην αποβολή των τοξινών με αποτέλεσμα την έκρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Οπότε φτιάχνουμε αφεψήματα με τσουκνίδα, γεντιανή, αγκινάρα ή ταραξάκο.
- Τα πολλά φάρμακα ίσως ερεθίσουν το στομάχι μας οπότε η αλόη είναι αρκετά μαλακτική σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως και τσάι με αγγελική και χαμομηλάκι.
- Συμπληρώματα με MSM, χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη ενδείκνυται για τη καλή λειτουργία των αρθρώσεων.
- Φτιάχνω κρέμα με αρπαγόφυτο και αιθέρια έλαια για τον πόνο. Εξαιρετικά αναλγητικό βότανο.
Σε κρέμα βάσης 50 ml προσθέτεις βάμμα από αρπαγόφυτο και τα αιθέρια έλαια που θες, αλλιώς σου προτείνω: 3 σταγόνες μέντα, και 3 λεβάντα αλλιώς πως κυκλοφορούν καταπληκτικές φυτικές κρέμες, αν βαριέσαι να ασχοληθείς αρκεί να το αναζητήσεις στα συστατικά του.
- Το στρες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα. Ακόμα και η ιδέα των εξετάσεων σε συνδυασμό με συντήρηση φαρμάκων είναι εκνευριστική για τη ζωή του πάσχοντα. Προσπάθησε να μην δίνεις σημασία σε πράγματα που σου δημιουργούν άγχος. Βαλεριάνα καθώς και οι βιταμίνες B είναι ότι πρέπει για τη λειτουργία του νευρολογικού.
Υ.Γ. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλα τα συμπληρώματα μαζί· πέρα του ότι δε θα κάνουν δουλειά δε συμφέρει ούτε τη τσέπη μας. Οι εναλλαγές είναι αρκετά βοηθητικές και έτσι δε θα συνηθίζει ο οργανισμός μας. Μη ξεχνάς στα μακροχρόνια νοσήματα δε κάνει να μπουκώνουμε τον οργανισμό μας. Η καλή αποτοξίνωση σε συνδυασμό με μείωση των φλεγμονών θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Άκου το σώμα σου και συμβουλέψου το γιατρό και τον φαρμακοποιό σου.