Αγαπημένο μου blog · λέσχη ανάγνωσης

books for Mother’s day

Πείτε χρόνια πολλά στις μανούλες με βιβλία. Happy Mother’s Day!

»ALL THAT I EVER AM AND HOPE TO BE, I OWE TO MY ANGEL MOTHER»

ABRAHAM LINCOLN

«Μία Καρδιά» από την συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

Χαρακτηριστικά η συγγραφέας αναφέρει: «Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν μόλις δύο χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί κοντά στην εφηβεία, ήθελα να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σειρά των γυναικών που εναλλάσσονται στη θέση της μάνας και της κόρης. Για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ…

Σαν μέσα από έναν καθρέφτη πραγματοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν.
Σε αυτό το βιβλίο, η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία σε ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Θυμάσαι εκείνο το βράδυ;
Ήταν μεγάλο το φεγγάρι ψιθύρισε η μαμά στο προσκεφάλι του μπαμπά
Και τότε, σκόνη από τη λάμψη του, κατρακύλησε στην ψυχή της.
Μικρά αστράκια φώτισαν την κοιλιά της
και εσύ, σαν μια μικρή έκρηξη φωτίστηκες.
Και εσύ, σιγά σιγά σαν μικρός θεός,
έπαιρνες με τα χεράκια σου τη σκόνη των αστεριών
και την έκανες σώμα.

Συγγραφέας: Μαριαλένα Σπυροπούλου
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Ένα τρυφερό βιβλίο που το συμπεριλαμβάνουμε στην πρότασή μας για εκείνες τις γυναίκες που σύντομα θα γίνουν μητέρες, σαν μια ευχή για αυτή τη δική τους ημέρα, για το πλάσμα που σύντομα θα φέρουν στον κόσμο. Μια στοχαστική γλυκιά ιστορία, δήλωση για τα μικρά παιδιά και τα θαρραλέα, τολμηρά, δημιουργικά και υπέροχα πλάσματα που θα γίνουν. Κάθε σελίδα περιγράφει με τρόπο ρομαντικό και ευαίσθητο το εύρος των δυνατοτήτων και ευχών που κάνει κάποιος κοιτώντας το παιδί του ή ένα μικρό παιδί που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Θα μπορούσε να είναι ένα γράμμα αγάπης του γονιού προς το παιδί του, ή οποιουδήποτε άλλου κοντινού προσώπου προς το παιδί που μόλις ήρθε στον κόσμο ή που έχει τα γενέθλιά του.

Κάθε σελίδα κρύβει μέσα της πολλή αγάπη. Κάθε σελίδα μοιράζει με ένα μαγικό ραβδάκι και μια ευχή, μια προσδοκία για τη ζωή του μικρού παιδιού – δύναμη, ευτυχία, θάρρος, καλοσύνη, γενναιοδωρία. Πανανθρώπινες αγωνίες του γονιού προς το παιδί και αγάπη δίχως όρους, δίχως κανόνες μέτρα και όρια.

«Θα σε κοιτώ, θα με κοιτάς
Και θα χαμογελάω.
Ό,τι και αν γίνεις τελικά
Εγώ θα σε αγαπάω»

Συγγραφέας: Emily Winfield Martin
Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος: Emily Winfield Martin

Μια μικρή κουκουβάγια αποκοιμιέται και πέφτει από τη φωλιά όπου βρισκόταν με τη μαμά της. Κουτρουβαλά και ωχ! Που βρίσκεται; Και κυρίως… που βρίσκεται η μαμά;

Μα ευτυχώς που υπάρχουν ωραίοι τύπου παντού, εξυπηρετικοί και ανιδιοτελείς. Ο Σκίουρος αμέσως προσφέρεται να βοηθήσει. Και βρίσκει τη μικρή κουκούβαγια τη μαμά της. Της τη βρίσκει τρεις φορές! Πφφ! Ποτέ δεν είναι ακριβώς αυτή! Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, τη μάνα σου δεν πρόκειται να τη ξέρει κανείς καλύτερα από σένα.

Ευρηματικό, απολύτως διασκεδαστικό και απολαυστικό, ένα board book που διαβάζεται σε λίγα λεπτά αλλά αφήνει ένα σταθερό χαμόγελο στα παιδιά. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, έχει κερδίσει 7 βραβεία σε διάφορες από αυτές τις χώρες, όπως το Picture Book της χρονιάς στην Ολλανδία.

Συγγραφέας: Chris Haughton
Εικονογράφηση: Chris Haughton
Εκδόσεις: Κόκκινο, Μάιος 2014 (δεύτερη έκδοση Νοέμβριος 2016)

Πολύχρωμο και τρυφερό είναι το βιβλίο ‘Τη μαμά μου αγαπώ». Στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες βλέπουν πτυχές της καθημερινής σχέσης μητέρας-παιδιών μέσα από μικρά στιχάκια: 

Με την πετσέτα για ασπίδα
στην αγκαλιά της χοροπήδα.
Και με πιτζάμα πανοπλία
πολέμησε την υπνηλία.

Η μητέρα είναι αυτή που φροντίζει, παίζει, παρηγορεί και καθοδηγεί τα παιδιά της μέσα από σκηνές σχεδόν εξειδανικευμένες, όπως άλλωστε ταιριάζει σε ένα βιβλίο που απευθείνεται σε τόσο μικρούς αναγνώστες, από τριών ετών. Πρόκειται για μια επιμελημένη έκδοση, με σκληρόδετο εξώφυλλο που θα εντυπωσιάσει του μικρούς αναγνώστες.

Μια φορά ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα μικρό αγόρι. Που μάζευε τα φύλλα της, που έπαιζε κοντά της, που αποκοιμιόταν στον ίσκιο της. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Τα χρόνια πέρασαν, το αγόρι μεγάλωσε κι οι ανάγκες του άλλαξαν. Τώρα δεν του έφταναν τα φύλλα και τα σκαρφαλώματα. Τώρα ήθελε λεφτά. Κι η μηλιά του έδωσε μήλα να πουλήσει. Και ήταν ευτυχισμένη. Και τα χρόνια κυλούσαν. Και το αγόρι μεγάλωσε και οι ανάγκες άλλαζαν. Και η μηλιά ήταν πάντοτε εκεί, να δίνει λύσεις μέσα από την απόλυτη, ανιδιοτελή αγάπη που είχε στο αγόρι. Στο αγόρι που τίποτα δεν της έδωσε ποτέ παρά μόνο κάποτε, πολύ παλιά, το παιδικό του γέλιο, την αθωότητά του και τις στιγμές του.
Η μηλιά πάντα έδινε. Και πάντα ήταν ευτυχισμένη. Κι ας μην πήρε σχεδόν ποτέ τίποτα από το αγόρι.

Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο με σκηνές από την καθημερινότητα της Μάντη με τη μαμά της, με εύστοχα μηνύματα για νέους γονείς. Η μητέρα της Μάντη είναι πάντα δίπλα της, ήρεμη, γλυκιά, και της υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία της. Κάποιες στιγμές χαμηλώνει στο ύψος της Μάντη για να της εξηγήσει ακριβώς τι κάνει, με κάθε τρόπο φροντίζει να προλαβαίνει τις ανησυχίες της μικρής.

Η κοτούλα Τούλα είχε κάνει μόνο ένα αβγουλάκι κι από αυτό ακόμα δεν είχε βγει καν κοτοπουλάκι. Μα τα αγαπούσε τα αβγά και μέρα νύχτα αυτά ονειρευόταν μόνο. Εμμονή της έγιναν οι σκέψεις αυτές και το όνειρό της δεν άργησε να την κινητοποιήσει για κάτι μεγάλο. Ένα ταξίδι! Ξεκινά λοιπόν να βρει κάθε αβγό. Και θέλει να τα κλωσήσει όλα. Πήγε μακριά, έψαξε ακόμα πιο μακριά, πέρασε θάλασσες και τρικυμίες, βούτηξε σε ωκεανούς βαθείς, πέρα από χωριά και πόλεις, σκαρφάλωσε σε στέγες, ανέβηκε σε βουνά, τρύπωσε σε σπηλιές, πάλεψε με δυσκολίες αλλά κατάφερε και μάζεψε κάμποσα αβγά. Κάθισε πάνω τους, τα κλώσησε και μεγάλες εκπλήξεις της φανερώθηκαν!

Διασκεδαστικό παραμύθι βραχείας φόρμας της Έμμα Λέβεϊ σε έμμετρη μετάφραση/απόδοση του Στέλιου Ρουμελιώτη. Εξαίρετη η εικονογράφηση από τη συγγραφέα/εικονογράφο, έκτακτο το παιχνίδισμα με το μέγεθος της κότας στα διαφορετικά τοπία όπου ταξιδεύει.

Συγγραφέας: Emma Levey
Εικονογράφηση: Emma Levey
Μετάφραση: Στέλιος Ρουμελιώτης

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s