Καλοκαίρι και παγωτό πάνε μαζί. Από τότε που το παιδί σου μαθαίνει να το τρώει θέλει να το συνδυάσει σε κάθε βόλτα σας. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους μεγάλους, κακά τα ψέματα. Ανοίγουμε τα ψυγεία επίλεγουμε αυτό που μας αρέσει και το τρώμε αμέσως. Πόση απόλαυση νιώθουμε με την πρώτη λαχταριστή κουταλιά.
Τι γίνεται όμως όταν για να την απολαύσεις αυτή τη ριμάδα την κουταλιά σου παίρνει παραπάνω χρόνο από το να πας στο περίπτερο, να βγάλεις από την κατάψυξη το παγωτό και να το φας. Γιατί ποιος δεν έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά να φτιάξει παγωτό στο σπίτι. Ειδικά αν έχεις παιδιά. Το φτιάχνετε μαζί, μοιράζεστε τη στιγμή, το λεγόμενο Bonding που θα θυμούνται όταν περάσουν και τα χρόνια!
Όταν λοιπόν εσύ κάνεις φιλότιμες προσπάθειες με κάθε λογίς συνταγές για παγωτό που έχεις ξεθάψει από το ίντερνετ. Από τη μαμά του Κωστάκη με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες –μη σε πουνε και βλάχα και συνήθως καταλήγεις στη μαμά σου που είναι ο κινητός τσελεμεντές, αλλά το παιδί θέλει να φάει το παγωτό τώρα και συ παίζεις με την υπομονή του!
Αν δεν περιμένουμε λίγο να πιάσει τη θερμοκρασία δωματίου δεν κόβεται λες και ισχύει, όμως μια μικρή φωνούλα που σε κοιτάει μέσα στα μάτια αναρωτιέται. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η διαφοροποίηση μεταξύ του χρόνου που χρειάζεται ένα παγωτό που έχει φτιαχτεί σε οικιακό περιβάλλον και ενός σε βιομηχανικό για να μαλακώσει μπορεί να είναι και ο διπλάσιος χρόνος.
Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων που αφορούν την σύνθεση του αλλά και την διαδικασία παραγωγής του. Γενικά τα παγωτά με περισσότερα λιπαρά λιώνουν πιο αργά από τα υπόλοιπα. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής του παγωτού στη βιομηχανία είναι η ενσωμάτωση συγκεκριμένης ποσότητας αέρα μέσα στο ίδιο το παγωτό πράγμα που αλλάζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και το βοηθάει στην διαχείριση του μετά την κατάψυξη.
Με απλά λόγια: Τα παγωτά της βιομηχανίας δεν χτυπιούνται με ένα μιξεράκι αλλά με τεράστια μίξερ που τα ανακατεύουν για αρκετό χρόνο, ενσωματώνουν αέρα ενώ ταυτόχρονα τα παγώνουν!ουάου ε; ε ναι!!
Ας μην ξεχνάμε επίσης πολλά λιπαρά σε παγωτό σημαίνει πιο ακριβό, πιο γευστικό και αργεί να λιώσει. Παγωτά με βάση το νερό λιώνουν πιο γρήγορα!
Ενδεικτικά τα Ben& Jerry’s (τα λατρεύω) προτείνουν το παγωτό να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 3-7 λεπτά πριν την κατανάλωση του.
Καλή μας απόλαυση λοιπόν!
Σας φιλώ μέχρι την επόμενη φορά!
