δημιουργική γραφή · λέσχη ανάγνωσης

Μαθήματα δημιουργικής γραφής

Ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχθούν τα νήματα διαφορετικών αφηγήσεων και προσωπικών αποκαλύψεων. Με ποιο τρόπο η μνήμη του έρωτα και του θανάτου μετατρέπεται σε γραφή; Πως μπορεί κανείς να χωρέσει μέσα σε λίγες σελίδες όλα εκείνα που όρισαν τη ζωή του; Μπορούν οι λέξεις να φέρουν κοντά τους ανθρώπους και να τους κάνουν να γνωρίσουν τον κόσμο απ’ την αρχή; (από το οπισθόφυλλο)

Περίληψη

Σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής η δασκάλα ορίζει σαν μάθημα στους μαθητές της ομάδας της να γράψουν μια συνταρακτική εμπειρία, ένα αληθινό ή φανταστικό συμβάν, ένα αξέχαστο βίωμα ή ένα όνειρο  όσο πιο σύντομα μπορούν. Αφού διαβάσουν όλοι να κρατήσουν σημειώσεις και να μιλήσουν γύρω από τα κείμενα τους στο επόμενο μάθημα.

Η συγγραφέας σε ρόλο σκηνοθέτη τοποθετεί τα πρόσωπα σε ένα τραπέζι, κάνει τη μετάβαση από το ένα πρόσωπο στο επόμενο και τα συστήνει στο κοινό. Κεντρικός ήρωας δεν υπάρχει. Αυτό που κάνει το βιβλίο ιδιαιτέρως θαυμαστό είναι πως οι διαφορετικές ιστορίες γράφτηκαν από την ίδια την συγγραφέα.  Ωστόσο η γραφή των κειμένων καταφέρνει να  προσαρμόζεται με το ύφος της εκάστοτε ιστορίας και να φιλτράρεται από την ταυτότητα του μικρό-συγγραφέα- ήρωα που την αφηγείται.

Η γλώσσα ρέει, έχει το δικό της ρυθμό, το δικό της λόγο.  Άλλοτε απλό, περιγραφικό όπως στο διήγημα οι «Άγκυρες». Κάποιες φορές βιωματικό και παραστατικό όπως «ο Βόρειος Πύργος». Ψυχολογικό όπως το mind control, βαθιά συναισθηματικό όπως στο κείμενο «ένα χρονικό ούτε μια βδομάδα».  Στο «Πρόσφορο για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας» ανθρώπινο και λυρικό. Με χιουμοριστική διάθεση όπως η «Κλάρα Λους» και με νότες εποχής ριζωμένο με ιδιωματισμούς σαν το «θησαυρό»

Η Κλαίτη Σωτηριάδου δημιούργησε μια νουβέλα με σκέψεις και συναισθήματα που έρχονται ασυναίσθητα και στραγγίζουν κάτω από τα πρόσωπα που κουβαλούν την ιστορία τους.  Τελικά κάποιες δημιουργούν την αίσθηση οικειότητας, για τον έρωτα, το θάνατο άλλες ανακαλούν μνήμες της Κατοχής, είτε αποτελούν τροφή για σκέψη καθώς αναφέρουν σύγχρονα ζητήματα όπως της σεξουαλικής παρενόχλησης. Όπως και να έχει οι ιστορίες της, ενώνουν όλους εκείνους που αγαπούν να διαβάζουν και να ακούν διηγήσεις.

Για όσους είναι στο κατώφλι της δημιουργικής γραφής ή σε κάποια συγγραφική ομάδα είναι μια τέλεια βιβλίο-πρόταση. Μια εξαιρετική, ευανάγνωστη και απολαυστική νουβέλα που όντας πολυπρόσωπη σίγουρα δεν θα σε κάνει να βαρεθείς καθόλου.

Καλή ανάγνωση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s