Αν είσαι από εκείνους που έστω και κάποιες ώρες μέσα στη βδομάδα, δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να απολαύσουν ένα βιβλίο ίσως το θεωρείς και πολυτέλεια. Η συντροφιά ενός βιβλίου δεν μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με ένα δύσκολο πρόγραμμα και αν έχεις φτάσει στα σημεία να γράφεις στο πρόγραμμα σου «Τρίτη 5 με 7 έχω διάβασμα» πιο πολύ θυμίζει φροντιστήριο παρά απόλαυση. Ξεκινάμε από τα βασικά λοιπόν ο χρόνος σου δεν είναι άπλετος οπότε φαντάζομαι και η επιλογή του σωστού βιβλίου είναι σημαντική υπόθεση διότι καλή μου φίλη τι γίνεται όταν βρίσκεις δυο ώρες να διαβάσεις και καταλαβαίνεις από την 20η σελίδα (δώσε και λίγο χρόνο) πως το βιβλίο σου είναι αδιάφορο. Και μη μου πεις τώρα, διαβάζω ότι πέφτει στα χέρια μου (οκ ναι, το διαβάζεις όλο;) , ή το γνωστό και δήθεν «όλα τα βιβλίο έχουν κάτι να μας πουν», η απάντηση είναι όχι και εν τέλει ας πούμε ότι δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους. Κάτι που για σένα είναι αδιάφορο για άλλον είναι αριστούργημα. Τώρα αν είναι δουλειά σου η κριτική βιβλίων ή σου αρέσει να προτείνεις βιβλία τότε ναι σίγουρα θα διαβάσεις και πράγματα που δεν σου αρέσουν. Ο χώρος του βιβλίου και των λογοτεχνικών κύκλων είναι χαώδης και αέναος επομένως για σένα που δεν έχεις χρόνο και δεν ξέρεις πως να επιλέξεις το επόμενο βιβλίο σου ακολουθούν τα παρακάτω tips.
- Διάβασε τα βιβλία του αγαπημένου σου συγγραφέα. Νομίζω είναι η πιο εύκολη επιλογή. Μπορείς λοιπόν να ολοκληρώσεις το συγγραφικό έργο του αγαπημένου σου συγγραφέα αν δεν το έχεις ήδη κάνει.
- Δημιούργησε λίστες ανάγνωσης. Παράδειγμα μπορείς να κάνεις μια λίστα με βιβλία βραβευμένα με Νόμπελ λογοτεχνίας. Επίσης μια λίστα με κλασσικά βιβλία εποχής. Η μια λίστα από τα αγαπημένα τις δεκαετίας σύμφωνα με τις κριτικές του κοινού. Οι λίστες θα σε βοηθήσουν να δεις τις ελλείψεις για να προετοιμαστείς στις επόμενες αγορές σου.
- Διάβασε κάτι σύμφωνα με την ψυχολογία σου. Αν τα επίπεδα του άγχους σου χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καλύτερα να διαβάσεις κάποιο χαλαρό μυθιστόρημα και ίσως να απέφευγες κάτι που θα θυμίζει δοκίμιο.
- Πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο. Ο Ισπανός συγγραφέας Κάρλος-Ρουίθ Ζαφόν είχε αναρωτηθεί κάποτε πως δεν σκέφτηκε κανείς να εμφιαλώσει αυτή τη μαγική μυρωδιά του χαρτιού. Οπότε αν έχεις τη συνήθεια να ψωνίζεις από το διαδίκτυο κάνε τη διαφορά και κάνε μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα βιβλίων. Θα είναι μια διαφορετική εμπειρία για σένα. Μπορείς να χαζέψεις τα οπισθόφυλλα, δεν ψωνίζεις ζακέτα οπότε πάρε το χρόνο σου να διαβάσεις λίγο, να δεις τη γλώσσα, το ύφος. Εμπιστέψου το ένστικτο σου και δες αν ανήκει στις αναγνωστικές σου προτιμήσεις. Μπορείς κάλλιστα να ζητήσεις βοήθεια από τους υπαλλήλους, πάρε και τη λίστα σου μαζί. Προτίμησε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου, θα ασχοληθούν πιο πολύ και θα στηρίξεις και την τοπική οικονομία.
- Μην αγοράζεις πολλά βιβλία μαζί. Η παρορμητική συμπεριφορά σε τέτοιες αγορές το πιθανότερο είναι να πιάσει χώρο στη βιβλιοθήκη σου. Μη σε πιάνει άγχος αν δεν έχεις καλύψει σε αριθμό τα βιβλία που ήθελες να διαβάσεις. Δεν είναι αγγαρεία η διαδικασία και το θέμα είναι να αντλείς και κάποιο νόημα. Αν τα βιβλία που αγοράσεις είναι εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο ή θες να κάνεις ξαφνικά την αναγνωστική υπέρβαση (ειδικά την περίοδο των εορτών μας που μας πιάνει μια καταναλωτική μανία), αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να μην διαβάσεις τίποτα.
- Τέλος-Μην ολοκληρώνεις ένα βιβλίο αν δεν σου αρέσει. Δεν υπάρχει λόγος να χάνεις χρόνο σε κάτι που δεν σε ικανοποιεί και δεν περνάς καλά. Υπάρχουν τόσα βιβλία να ικανοποιήσουν τις αναγνωστικές σας ανάγκες. Διάλεξε κάποιο άλλο από τη λίστα σου. Το θέμα είναι να το απολαύσεις όχι να σε παινέψουν για το διάβασμα.

Υ.Γ. Μην ξεχνάς ένα καλό βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ο Ζαφόν (σχεδόν αφιέρωμα σήμερα) είπε πως λίγα πράγματα αφήνουν πιο βαθύ σημάδι σ’ έναν αναγνώστη από το πρώτο βιβλίο που βρίσκει το δρόμο για την καρδιά του.
Καλή συνέχεια