δημιουργική γραφή

Είχες και στο χωριό σου Chia;

 Άραγε αν σου έλεγε κάποιος πριν από δέκα χρόνια ότι πίνει smoothie με μαύρη σοκολάτα, μπανάνα και αλεσμένου σπόρους chia τι θα απαντούσες; Αρχικά μάλλον θα κορόιδευες το chia, ίσως σου θύμιζε την Τζια που πήγες διακοπές, ίσως σκεφτόσουν τσάγια, ποιος ξέρει; Ίσως σκέφτηκες από μέσα σου «είχε και στο χωριό της Chia η κακομοίρα η Μαιρούλα, που το Μαρία το έκανε Μαίρη τρομάρα της». Κορόιδευε την Μαιρούλα, πρώην Μαρία, όμως όπως αποδείχτηκε κάτι ήξερε και ας μην είχε  Chia στο χωριό της. Έχουμε ζηλευτές υπερτροφές δεν λέω, αλλά το Chia είναι κατηγορία από μόνο του, ας μαζευτώ όμως να το αναλύσω.

Οι γνωστοί (πια) σπόροι Chia προέρχονται από ένα φυτό, το Salvia hispanica L. είναι ετήσιο, ποώδες φυτό που προέρχεται από το Νότιο Μεξικο και τη Βόρεια Γουατεμάλα. Ανήκει στην τάξη Lamiales, οικογένεια Labiatae, υποοικογένεια Nepetoideae. Άν σκέφτεσαι «Τι με νοιάζουν όλα αυτά ρε κοπελιά;»,απλά θα σου αναφέρω πως ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Αν αυτό δεν σου λέει κάτι σκέψου τη μέντα, όχι; είναι στην ίδια οικογένεια με το φασκόμηλο (ουαου ε;). «Όχι;», δεν πειράζει πάμε παρακάτω.

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια (σοφοί λαοί) το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο και ως καλλυντικό. Πλέον είσαι τυχερός-ή, καθώς καλλιεργείται σχεδόν παντού: Αργεντινή, Περού, Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη. Όπα! λες να έρθει και στο χωριό σου;;;;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων πολιτειών οι σπόροι έχουν 42,12% υδατάνθρακές. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σε λιγότερες ποσότητες νάτριο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επιπροσθέτως σελήνιο, νιασίνη (Β3), θειαμίνη (Β1) βιταμίνη Β2. Δυο κουταλιές της σούπας είναι μια ικανοποιητική ποσότητα των 137 θερμίδων με 1 γραμμάριο εύπεπτων υδατανθράκων.

Σπόροι Chia- θαυματουργοί παρά το μικρο τους μέγεθος.

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε α-λινολενικό όξυ που ανήκει στα ω3-λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ (ω-6 λιπαρό οξύ). Για την ακρίβεια η ποσότητα ανά γραμμάριο του ALA (α-λινολενικού οξέος) είναι περισσότερη σε σχέση με το λιναρόσπορο και το σολομό. Καλό θα είναι ωστόσο αν είσαι τελείως vegan να παίρνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής με α-λινολενικό οξύ ζωικής προέλευσης. Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το λινολενικό οξύ πρέπει να μετατραπεί σε μορφές που το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει δηλαδή στις δραστικές μορφές του εικοσαπεντανοϊκού οξεός (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) οπότε θα ήταν φρόνιμο να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας ένα συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο. Παρόλα αυτά το ALA βοηθά στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας, των θρομβώσεων, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, επομένως ενισχύει την καρδιαγγειακή και νευρολογική υγεία.

Συνεχίζοντας το Chia είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες με αντιοξειδωτική δράση. Παράγωγα φαινολικών ουσιών όπως ροσμαρινικό οξύ και σαλβιανολικό ρυθμίζουν την εντερική μικροχλωρίδα καθώς αυξάνουν το προβιοτικό δυναμικό (σίγουρα θα ξέρεις τα Lactobacillus και Bifidobacterium), (oπότε άσε τα Lacto-levure και φάε Chia) βελτιώνοντας λοιπόν την υγεία του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει λόγω της αυξημένης ποσότητας σε φυτικές ίνες η κατανάλωση του βοηθά στον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη. Επομένως ενισχύεται ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου και  έμμεσα υποχωρεί το κοιλιακού λίπος. «Εδώ δεν σημαίνει τρώω ότι βρω με λίγο Chia, το καταλαβαίνεις πιστεύω».

Εξαιρετικό συμπλήρωμα με μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που σαφέστατα προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα την περίοδο της εμμηνόπαυσης όπου αρχίζουν να παρουσιάζεται συμπτώματα οστεοπόρωσης. Άρχιζε να βάζεις Chia στο γιαούρτι σου.

 Σιγά μην σε άφηνα χωρίς συνταγή!!Γιατί μπορεί στο χωριό μας να μην είχαμε Chia αλλά από συνταγές άλλο τίποτα. Κάτι απλό γιατί έρχονται και Χριστούγεννα.

Recipe

Κρέμα με Chia και σιρόπι πορτοκαλιού

Τι θα χρειαστείς:

  • 1/3 (της κούπας) Αμύγδαλα σε φέτες (καβουρδισμένα)
  • 100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα με υψηλή ποσότητα κακάου
  • 2 Πορτοκάλια κομμένα
  • 2 κουταλιές σκόνη βανίλιας
  • 1/3 της κούπας σπόρους Chia
  • γάλα ή φυτικό ρόφημα (2 κούπες)
  • 3/4 (της κούπας) γιαούρτι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι

ΣΙΡΟΠΙ

  • μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 3/4 ζάχαρη
  • εναλλακτικά μαρμελάδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, το γιαούρτι, τους σπόρους Chia, το μέλι, τη σκόνη βανίλιας και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε το βράδυ και να το φάμε την επόμενη μέρα.

Για το σιρόπι τοποθετούμε τη ζάχαρη με το χυμό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση στη συνέχεια αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου δύο λεπτά. Αν θέλουμε να γίνει πιο παχύρευστο αφήνουμε λίγο παραπάνω.

Όταν έρθει η ώρα για το σερβίρισμα, τοποθετούμε το μίγμα σε περίπου 4 κούπες παγωτού ή για πιο τσαχπινιά σε 6 περίπου κούπες του τσαγιού. Αν έχουμε και κόσμο, συμβουλή! μην τα ετοιμάσετε αλλά αφήστε τους φίλους σας να προσθέσουν τα τρίμματα σοκολάτας, τα κομμάτια πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και το σιρόπι ή την μαρμελάδα που θέλουν!

Καλή απόλαυση!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s