δημιουργική γραφή

ΕΝΑΜΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΦΩΣ

Νουβέλα, Ενάμιση δευτερόλεπτο φως, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

Γιάννης Μακριδάκης

… ο φάρος είναι για τον καπετάνιο μια σταθερά επαλήθευσης ότι τα όργανα λειτουργούν σωστά, ότι δεν έχουν βλάβη, είναι και η ελπίδα ο φάρος για τον ναυτικό, ένα φως μες στο σκοτάδι, τον βλέπει και ημερεύει·

Τι είναι όμως του φαναριού ο πύργος για τον Μάριο Τσόχο;

Αψηφώντας την πατρική κατάρα, ο δημοφιλής μετεωρολόγος (Μάριος Τσόχος), γιος του φαροφύλακα, επιστρέφει στη γενέτειρα του κινημένος από ερωτική ελπίδα. Έρχεται αντιμέτωπος με ένα άγνωστο, μιαρό παρελθόν και με την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί στιγματισμένο. Οι αναλαμπές του φάρου, στα έγκατα του οποίου περνάει μια κρίσιμη νύχτα, φωτίζουν διακεκομμένα την έως τώρα ύπαρξη του και τον αναγεννούν.

Για ακόμα μια φορά ο συγγραφέας Μακριδάκης ενώνει το ξεθωριασμένο παρελθόν μιας τοπικής κοινωνίας με το τώρα. Η αγαπημένη μακροπερίοδος, από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (το πιο αγαπημένο μου), διατηρεί τον παλμό σαρώνοντας ταυτόχρονα τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας δίνει την εικόνα προφορικού λόγου και μια ευωδία θαλασσινού αέρα. Ο Μάριος Τσόχος με τη βοήθεια του Ιπποκράτη Κοκκινογένη του φαροφύλακα διανύει ένα ταξίδι στο χρόνο στον ίδιο βραχότοπο των νεανικών του χρόνων, πόσα δευτερόλεπτα σκοταδιού και φωτός πρέπει να περάσουν για να απελευθερωθεί από τις σκέψεις που τον βασάνιζαν για χρόνια; Πόσο σκοτάδι έσβησαν πόσες αναλαμπές.

Καλή ανάγνωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s