Αγαπημένο μου blog · δημιουργική γραφή · λέσχη ανάγνωσης

Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις του Μεσογειακού καλοκαιριού και του Αλμπέρ Καμύ. Ο Γαλλοαλγερινός φιλόσοφος που έχει γράψει τον ξένο, την Πανούκλα, τον επαναστατημένο άνθρωπο κ.α.

Με μια χρονική απαγωγή, ο σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης και συγγραφέας, ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, και ένας από τους ιδρυτές του παραλογισμού, ταξιδεύει στην Μύκονο, σαράντα περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του. Σε αυτό το ταξίδι τον συνοδεύει η Αριάδνη Δάριβα, Ελληνίδα δημοσιογράφος, που ευθύνεται πέρα από τη συνεχή επιτήρηση και την ξενάγηση του στο νησί αλλά και για τη μεταφορά του, σε άλλη εποχή μέσω ενός πειράματος διάστασης χρόνου. Στόχος της Αριάδνης, ο Καμύ να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα του ο Πρώτος άνθρωπος. Πως θα απαντήσει σε αυτό το αίτημα και ποια θα είναι η αντίδραση του ταξιδιώτη νομπελίστα μετά την άφιξη του στο νησί των ανέμων.

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο βιβλίο διαφορετικά. Κάποιες φιγούρες ανόθευτες του τόπου, άλλες όπως είναι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου και οι θαμώνες, προσπαθούν να διατηρήσουν την αίγλη του νησιού μα δυστυχώς χωρίς μεγάλη επιτυχία αφού έχουν μετουσιώθει στα καπρίτσια της εποχής. Τέλος οι επισκέπτες-τουρίστες που καθημερινά αναβιώνουν Διονυσιακές τελετές κάτω από το Μυκονιάτικο Φεγγάρι.Το καθένα δείνει και μια διαφορετική ανάμνηση ενός καλοκαιρινού ταξιδιού στη Μεσογειακή θαλασσινή αύρα. 

Με γυρισμένο το παντελόνι ο συγγραφέας, σαν τον ψαρά μεσοπέλαγα αράζει κάτω από το ζεστό ήλιο σε μια καλοκαιρινή νιρβάνα συνομιλώντας με τον Αλμπέρ Καμύ· μαζί ξεφεύγουν από το χρόνο, πετούν τα δίχτυα τους στη χώρα της φαντασίας και ψαρεύουν εικόνες από το άγονο Κυκλαδίτικο τοπίο.

Γραφή που μυρίζει αρμύρα και εικόνες που βουτούν πιο βαθιά τον αναγνώστη να αφεθεί στο καλοκαίρι της χώρας μας. Ο Καμύ στο ρολο συνοδευτικού κρίκου έρχεται μέσα από τους ήρωες να ενώσει το καλοκαίρι του τότε, που αν και οι εποχές αλλάζουν εκείνο, στις ουσιαστικές του στιγμές παραμένει ανόθευτο. ‘Οπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει «Αυτό το άγονο Κυκλαδίτικό τοπίο, που η απρόβλεπτη μανία των θεών νέκρωσε σε μια στιγμή αδυναμίας, έγινε ένα άχρονο απολίθωμα, ο άδεντρος αυχένας στεριάς που αντικρίζει ο εκστασιασμένος ταξιδιώτης του ελληνικού αρχιπελάγους αιώνες τώρα”.  Ένα υπέροχο καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

 

Σας φιλώ μέχρι την επόμενη φορά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s