Πήρες στα χέρια σου το τελευταίο «τσεκ απ»· εκεί που αγχωνόσουν για λίγη χοληστερίνη άντε και λίγο χαμηλό σίδηρο ήρθε μια νέα απειλή στα νούμερα. Σάκχαρο. Ω ναι και καθώς η διαβητική διατροφή μπήκε κατευθείαν στο μυαλό σου τα συμπτώματα του πανικού σε κυρίευσαν . Τα πόδια σου κόπηκαν, οι παλάμες σου ίδρωσαν καθώς ένα μεγάλο «απαγορεύεται η είσοδος» ζωγραφίστηκε νοητά έξω από το νέο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς που δεν πρόλαβες καν να επισκεφτείς και το μονο που αρχίζεις να σκέφτεσαι είναι διαιτολόγια και στερήσεις.
Αρχικά δε πρέπει με την πρώτη εξέταση που θα πάρεις να βγάλεις συμπεράσματα μόνος σου. Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν πρέπει να αψηφάται. Οπότε λοιπόν θα πρέπει να συμβουλευτείς τον ενδοκρινολόγο σου για περαιτέρω εξετάσεις ίσως επαναληπτικές και από εκεί και πέρα η παρακολούθηση είναι αναγκαία.
Αν διαβάζεις άρθρα και δεν καταλαβαίνεις τι επιτέλους είναι η σωστή ισορροπία των τιμών της γλυκόζης στο αίμα σου, μα και τι επιφέρει μια ανισορροπία στις τιμές της στην υγεία σου, τότε συνέχισε.
Όταν λοιπόν ο οργανισμός είναι σε μια ισορροπία, λειτουργεί σωστά· τότε το αίμα μας φυσιολογικά περιέχει σάκχαρο που δεν ξεπερνά τα 100 mg/dLσε περίοδο νηστείας δηλαδή όταν δεν έχουμε φάει για περίπου 8 ώρες και μέχρι 140 mg/dL όταν η μέτρηση γίνεται 2 ώρες με 3 μετά το φαγητό.
Τα επίπεδα του σακχάρου μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και η μέση τιμή ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν ο οργανισμός δεν μπορεί για κάποιο λόγο να κάψει τους υδατάνθρακες τότε το ζάχαρο στο αίμα αυξάνεται.
Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την καύση των υδατανθράκων είναι η ινσουλίνη. Ο αδένας που λέγεται πάγκρεας είναι ένας αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Το πάγκρεας εκκρίνει την ινσουλίνη και την διοχετεύει στο αίμα. Η ινσουλίνη λοιπόν είναι υπεύθυνη για την καύση των υδατανθράκων, αν η καύση δε γίνει πλήρως το ζάχαρο περισσεύει στο αίμα. Συμπτώματα που μπορεί να μας προβληματίσουν είναι η αυξημένη δίψα, η πείνα, κόπωση, ναυτία, στομαχόπονος, υπνηλία.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προδιαθέτουν στο να παρουσιαστεί διαβήτης: από τη φυλή, την κληρονομικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή μέχρι και χρήση φαρμάκων όπως και παρουσία άλλων παθήσεων καθώς και το στρες.
Αν λοιπόν η τιμή της γλυκόζης στο αίμα αυξηθεί αρκετά ή οι εξετάσεις δείξουν αυξημένη τιμή σακχάρου νηστείας ή περάσει σάκχαρο στα ούρα; Τότε η επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο κρίνεται απαραίτητη.
Το αυξημένο σάκχαρο είναι μια επικίνδυνη πάθηση και μπορεί να επιφέρει καρδιοπάθειες, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, νευρολογικά προβλήματα μα και βλάβη σε άλλα όργανα όπως τους νεφρούς, το ήπαρ, τα μάτια, το δέρμα.
Χωρίς να το παίζουμε λοιπόν γιατροί του εαυτού μας αυτό που ίσως εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τη θεραπευτική μας οδό με κάποια συμπληρώματα διατροφής πάντα με τις οδηγίες του γιατρού μας.
- Πρόσθεσε στη διατροφή σου φαγητά με υπογλυκαιμική δράση όπως: λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, γλυκοπατάτα.
- Η βρώμη, το κριθάρι, και ο ηλίανθος ισορροπεί τον μεταβολισμό των σακχάρων.
- Το αμινοξύ γλουταμίνη μειώνει την επιθυμία για σάκχαρα.
- Το βανάδιο βοηθάει την ινσουλίνη να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα για να μεταβολιστεί.
- Η κοβαλαμίνη, όπως και η βιοτίνη βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων.
- Δημητριακά με Βρώμη, κριθάρι και ηλίανθο ενισχύουν τη καλή λειτουργία του οργανισμού και παρέχουν υπογλυκαιμική δράση.
- Η μαγιά μπύρας σαν συμπλήρωμα είναι πλούσια σε βιταμίνες B, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και στη καλή λειτουργία της καρδιάς.
- Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ανεπάρκεια μαγνησίου, μαγγανίου και ψευδαργύρου οπότε καλό θα ήταν να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με αυτά τα ιχνοστοιχεία.
- Το α-λιποϊκό οξύ όπως και το συνένζυμό Q10 έχουν καταπληκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιορίζουν τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
- Το βότανο Γκαλέγκα δηλαδή Goat’s Rue μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου. Μα δε πρέπει να το αντικαθιστούμε με τη θεραπεία ινσουλίνης και πάντα να γίνεται η χρήση με την επίβλεψη ειδικού.
- Αφέψημα από κανέλα και γαρίφαλο έχουν παρόμοιες ιδιότητες.
- Η ταυρίνη ως συμπλήρωμα βοηθά στην έκκριση ινσουλίνης
Υ.Γ. Τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν την επίσκεψη μας στο γιατρό.
Διαβήτης τύπου β. Δε μας τρομάζει αλλά και δεν τον περιφρονούμε. Μετρημένη διατροφή, μικρά και συχνά γεύματα, ήρεμη ζωή, καταχρήσεις μάλλον κομμένες, αυτοπειθαρχία!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Έτσι ακριβώς είναι ο μη ινσουλινοεξαρτωμενος διαβήτης!!! προσέχουμε και δεν περιφρονούμε συμφωνώ απόλυτα!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο