σκέψεις · δημιουργική γραφή

Σκέψεις για το βιβλίο…

«Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς»

Σκέψεις για το βιβλίο…

Μια φορά και έναν καιρό σε έναν τόπο μακρινό, μα και κάπου εδώ γύρω οι άνθρωποι από κάθε πλευρά της γης αποφάσισαν να λένε ιστορίες. Δεν θυμάμαι πότε ξεκίνησε ακριβώς, αλλά και από που, όμως ο απόηχος από τα λόγια του τέλους της κάθε ιστορίας ακούγεται αχνά λίγο πριν κλείσει το φως. Ιστορίες λαϊκές, μυθοπλασίες μα και πέρα για πέρα αληθινές. Ένα κουβάρι από ιστορίες ξεκίνησε από κάθε γωνιά· έπιανε ο ένας πρόσθετε ο άλλος, ως που το κουβάρι τελείωσε και ξεκίνησε άλλο να φτιάχνεται. Ιστορίες χωρίς τελειωμό τόσες που αμέτρητα κουβάρια κάλυψαν ολάκερη την πλάση και πια δεν ξέρεις ποιο να πρώτο ξετυλίξεις.

Τι κοινό έχουν ένας γέρος που μετακινεί βουνά με ένα βασιλιά που δεν έχει καμία έγνοια; ή ένα σπίτι που έπιασε φωτιά με δύο ποντικούς σε ένα πηγάδι. Οι νόμοι στο πανί μιας αράχνης και ο δικαστής στην Παλαιστίνη. Ο λαϊκός λόγος του συγγραφέα με τη σοφία του, τους συμβολισμούς του, την απλοϊκή γραφή διεγείρει την φαντασία της ανθρώπινης σκέψης και μεταλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες του αποδέκτη. Μια καταπληκτική δουλειά, με επιλογή θεμάτων που εντάσσεται εύκολα στη σημερινή κοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ιστορίες ανεξίτηλες στο χρόνο, χωρίς αναφορά συγκεκριμένου τόπου στο περιεχόμενο τους, για ανθρώπους και όχι μόνο. Μια μοιράζουν νοσταλγία για αλλοτινές εποχές, εκμαιεύουν συναισθήματα μα πάνω από όλα μιλάνε στην καρδιά και αυτή είναι και η ομορφιά τους.

Ακόμη μια συνάντηση στη λέσχη βιβλίου με τον συγγραφέα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το μυστικό αυτής της όμορφης συνάντησης είναι η αλληλεπίδραση του διαλόγου και των συζητήσεων. IMG_20190523_134052

Ο Κύριος Προύσαλης σαν τον παλιό παραμυθά μας καλεί να βολευτούμε άνετα στις θέσεις μας να κλείσουμε τα μάτια και να ονειρευτούμε μέσα από τις αφηγήσεις του. Και όπως αναφέρει «η γλώσσα μπορεί να μας ταΐσει περισσότερο, να μας θρέψει και να μη βαρεθούμε ποτέ το φαΐ της». Ξετυλίγοντας το κουβάρι η διαδρομή ξεκίνησε το που θα σταματήσεις εξαρτάται από σένα, τα μηνύματα και οι επιρροές που θα κουβαλάς ύστερα όμως θα σε φωτίσουν, να συλλογάσαι, να ελπίζεις και να πράττεις. Ίσως λίγο διαφορετικά, αυτός είναι και ο στόχος των λαϊκών διηγήσεων.

Υ.Γ. Τα έσοδα του βιβλίου παραχωρούνται για την υποστήριξη του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνευμόνων «Σκυτάλη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s