Το να γνωρίζει κανείς απλές λειτουργίες και τη βασική ανατομία των οργάνων του δεν είναι μια παραπάνω γνώση που θα τον στέψει νικητή σε κάποιο τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων· όμως μια απλή παρατήρηση ή έστω ιδέα του τι συμβαίνει και πως λειτουργεί το σώμα μας, δε θα επιτρέπει σε τρομοκρατικές ειδήσεις να μας αναστατώνουν αλλά και θα βοηθήσει στην πρόληψη πολλών καταστάσεων.
Αν και είναι ένα άρθρο για άνδρες καλό είναι να ξέρουμε και εμείς οι γυναίκες δυο πράγματα γιατί αν περιμένουμε από εκείνους να ασχοληθούν με τον προστάτη τους χαθήκαμε. Γνωρίζεις κανέναν πριν τα πενήντα να αγχώνεται για κάτι; Τους άντρες αρχίζει και τους απασχολεί ο προστάτης μόλις ακούσουν για κάποια κληρονομική διάθεση ή όταν η περήφανη καμπύλη της ούρησης τους μεταμορφωθεί από χείμαρρος σε ρυάκι που δε βρίσκει εύκολα το δρόμο του για την κοίτη του ποταμού.
Γιατί τόσος ντόρος για τον προστάτη όπως και τόσο άγχος ειδικά μεγαλώνοντας για τη λειτουργία του;
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας 3×4 cm κάτω από την ουροδόχο κύστη καθώς μπροστά και πάνω από το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό. Περιβάλλει το μέρος της ουρήθρας που συνδέεται με την ουροδόχο κύστη. Στην ουσία η λειτουργία του είναι να παράγει και να παρέχει ένα μέρος του υγρού απαραίτητο για την εκσπερμάτωση. Βοηθά δηλαδή στην μεταφορά και τη διατροφή του σπέρματος.
Ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται;
- Καλοήθης διόγκωση ή αλλιώς υπερπλασία του προστάτη
- Προστατίτιδες
- καρκίνος
Η υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται στους άνδρες μετά τα πενήντα συνήθως. Τα προστατικά υγρά που παράγονται δεν αδειάζουν, συσσωρεύονται, οπότε αυξάνεται ο όγκος του αδένα. Ο αδένας πιέζει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η δυσκολία της ούρησης όπως ανέφερα ο χείμαρρος γίνεται ρυάκι, (δυσκολία κατεύθυνσης και μείωση της ακτίνας δηλαδή), ή παρατηρείται διακοπτόμενη ούρηση όπως και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ή αδυναμία αδειάσματος της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία ορμονών, στην αύξηση παραγωγής επιθηλιακών κυττάρων και σε σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω ηλικίας. Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του αδένα, είτε από τα ούρα που παραμένουν στην ουροδόχο κύστη λόγω αδυναμίας εκκένωσης, είτε λόγω κάποια μόλυνσης, ουρολοίμωξης. Μπορεί να συνυπάρχει με την καλοήθη διόγκωση αλλά και μόνη της ως πάθηση και σε πιο νέους ανθρώπους. Επιφέρει συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος μέχρι και υπογονιμότητα. Η παρουσία καρκίνου θα καθοριστεί από τα συμπτώματα αλλά κυρίως από συγκεκριμένες εξετάσεις όπως και από βιοψία. Το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων εμφανίζεται στη περιοχή του προστάτη κοντά στο έντερο. Νέοι με ιστορικό στην οικογένεια συνετό θα ήταν να εξετάζονται από νωρίς λόγω κληρονομικότητας.
Γενικεύοντας η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Μια συνηθισμένη υπερπλασία δεν είναι καρκίνος, όπως και μία προστατίτιδα δεν σημαίνει πως θα σας δημιουργήσει θέματα ανικανότητας ή υπογονιμότητας. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να κάνουμε διάγνωση μόνοι μας. Παρατηρήστε οποιοδήποτε σύμπτωμα και μην αμελείτε κάτι που σας ενοχλεί. Μη φοβάστε να ρωτάτε τον γιατρό σας για σχετικά θέματα αλλά και να πραγματοποιείτε έλεγχο ειδικά μετά την ηλικία των 45. Ακολουθούν κάποια Tips αντιμετώπισης:
- Σεξουαλική ζωή. Μια καλή σεξουαλική ζωή είναι το Α και το Ω για τον προστάτη. Θυμηθείτε ποια είναι η λειτουργία του; Η συχνότητα των εκσπερματώσεων μειώνεται με την ηλικία ωστόσο δε πρέπει να αμελούμε τη σεξουαλική μας υγεία. Αν συντρέχει θέμα σεξουαλικής λειτουργίας υπάρχει το ανάλογο άρθρο Σεξουαλική δυσλειτουργία. Βότανα που αυξάνουν τη σεξουαλική διάθεση είναι το Tribulus terrestris, horny goat.
- Βότανα που θα διατηρήσουν σε ισορροπία τη δράση των ορμονών και διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες όπως μάκα, mucuna pruriens, suma root.
- Καταπληκτικά αποτελέσματα στην υπερπλασία παρουσιάζουν τα Saw palmetto και Hydrangea (Hydrangea arborescens). Βοηθούν τη φυσιολογική ροή των ούρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα που προέρχονται από τη μη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη.
- Όταν υπάρχει προστατίτιδα καλό είναι να συνδυαστεί με ένα βότανο που βοηθά και στη φλεγμονή και διαθέτει αντιμικροβιακή δράση όπως εχινάκεα, θυμάρι, δενδρολίβανο. Βάλτε στη διατροφή σας επίσης το σκόρδο.
- Ο οργανισμός στη παρουσία λοίμωξης με φλεγμονή και συχνή διούρηση έχει ανάγκη από μέταλλα οπότε προσθέτω και ένα βότανο όπως το εκουϊζέτο ή τσουκνίδα. Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης στο διαιτολόγιο μας πράσινους χυμούς από μαϊντανό, σέλερι και σπανάκι.
- Το buchu καθώς και η αγριάδα θα καταπραΰνουν τον ερεθισμό λόγω της μαλακτικής τους δράσης και θα ηρεμήσουν τα συμπτώματα της επώδυνης ούρησης με αίσθημα καύσου.
- Δε ξεχνώ τα αμινοξέα L-Αλανίνη, L-γλουταμινικό οξύ που ενισχύουν τη καλή λειτουργία του αδένα.
- Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C ή κάψουλες με κερσετίνη όπως και το σελήνιο θα βοηθήσουν την αποφυγή της οξείδωσης των κυττάρων.
- Οι ασθενείς με προστατίτιδες συχνά πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου. Οπότε μία κουταλιά ταχίνι αλλά και ως συμπλήρωμα είναι το ιδανικό.
- Καλή άσκηση, έστω περπάτημα και σωστή διατροφή. Η παχυσαρκία επιφέρει μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης και στις μικρότερες ηλικίες.
Υ.Γ. Οι συμβουλές δεν αντικαθιστούν την επίσκεψη στο γιατρό αλλά και τις απαραίτητες εξετάσεις.
Η λίστα με τα tips δεν τελειώνει γύρω από το θέμα. Ο καθένας είναι διαφορετικός και απαιτείται ο κατάλληλος συνδυασμός βοτάνων και συμπληρωμάτων για την πρόληψη και για τη θεραπεία.