Uncategorized

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

 

2018-02-22-16-53-35

 Το λεγόμενο Premenstrual Syndrome-Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο. Αν κρατάς ημερολόγιο για τον έμμηνο κύκλο σου, ξέρεις… Είναι εκείνες οι «μαγευτικές» μέρες που αποτυπώνονται στο «ημερολόγιο του πόνου» και χρωματίζονται με κόκκινο στυλό, με αστεράκια ή με πολλά s.o.s. μην τυχόν και το ξεχάσεις – λέμε τώραπου δεν παίζει βέβαια. Τις μέρες λίγο πριν την αδιαθεσία ή λίγο πριν την ωορρηξία που προσπαθείς να μην κλείσεις ραντεβού, να αποφύγεις τις πολλές συνομιλίες, να απομακρύνεις τα ανήλικα, να μη βγεις από το σπίτι μη σου πω;…ε αυτές.

  Μα τι είναι αυτό; Κληρονομιά της γυναίκας; PMS (Το λέμε και στα αγγλικά για να ψαρώσουν οι άλλοι). Και αναρωτιέσαι – Δεν φτάνει που αιμορραγούμε κάθε μήνα· αν είσαι και «ευνοημένη από τη μοίρα» κρατά και καμία βδομάδα, έρχεται και αυτό σαν κερασάκι στην τούρτα, που ποια τούρτα; – δεν σου φτάνει μια, δεν αρκούν ούτε τα πατατάκια ούτε οι σοκολάτες από το περίπτερο, από το γλυκό στο αλμυρό και πάει λέγοντας. Η κατάσταση της λιγούρας – φοριέται υπέροχα με τον πονοκέφαλο (σε φάση ημικρανία όμως), το άγχος και η ένταση σε ξεπερνά, γίνεσαι πιο οξύθυμη πιο ευέξαπτη, η εναλλαγή διάθεσης αγγίζει τα όρια της τρέλας, κλάμα με μελαγχολία, κόπωση με ζαλάδα και ναυτία, η κατακράτηση των υγρών σε κάνει να νιώθεις σαν να πήρες τα κιλά της εγκυμοσύνης χωρίς το μπεμπέ, κράμπες παντού, ευαισθησία στο στήθος, και ανάλογα με την παθούσα εκφράζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που φτάνει για πολλές γυναίκες στα όρια της κατάθλιψης.

  Η προεμμηνορροϊκή ένταση φαντάζει ο μηνιαίος εφιάλτης για αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών. Όλα αυτά προκαλούνται από την αντίδραση του οργανισμού στις ορμονικές εναλλαγές (οιστρογόνα, προγεστερόνη). Ένα σημαντικό ερώτημα που μπαίνει· είναι κατά πόσο η αντίδραση (μέχρι ποιο επίπεδο δηλαδή) θεωρείται φυσιολογική ή επιβαρύνεται και από άλλους παράγοντες. Η περίοδος αποτελεί ιδιαίτερο χρονικό διάστημα για τη γυναίκα· όμως πως αντιμετωπίζεται από την ίδια; Είναι οι στιγμές του μήνα που μακαρίζει τη γυναικεία της φύση; Το αντιλαμβάνεται σαν τη μαγική στιγμή που εκδηλώνεται το μεγαλείο της ζωής, οπότε πρέπει να τιμάται; ή σαν περίοδο ακαθαρσίας κάτι που πρέπει να κρύψει; Η εσωτερική στάση απέναντι στην έμμηνο ρύση αντικατοπτρίζεται από πολλά· ξεκινά υποσυνείδητα από την σχέση της γυναίκας με τη σεξουαλικότητα της και αγγίζει μέχρι την κουλτούρα της κοινωνίας. Αν εσωτερικά η σχέση (γυναίκα-περίοδος) αυτή είναι επιβαρυμένη και νιώθει πως έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της, είτε στις προσωπικές σχέσεις, στην εργασία, είτε στη διαχείριση των συναισθημάτων της, είναι αιτίες που μπορούν να επιδεινώσουν τα φυσιολογικά συμπτώματα της περιόδου. Κάποια ερωτήματα και σκέψεις για ξεμπλοκάρισμα. Ωστόσο πέρα τη δουλίτσα με το υποσυνείδητο, ακολουθούν TIPS για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου:

  • Το Α και το Ω είναι η καλή διατροφή· οπότε 7-14 μέρες σχεδόν πριν την έμμηνο ρύση καλό είναι να αποφεύγεται: το πολύ αλάτι, η καφεΐνη, η υπερκατανάλωση αλκοόλ όπως και τα πολλά γαλακτοκομικά, η λευκή ζάχαρη και τα trans λιπαρά· δημιουργούν κατακράτηση, εντείνουν τις φλεγμονές και την ανισορροπία ορμονών.
  • Εύκολη και οικονομική λύση τα βότανα. Δύο κουπίτσες την ημέρα σε μορφή αφεψήματος για δέκα περίπου μέρες πριν την περίοδο από τα βότανα: Αγγελική (Angelica sinensis) και Διοσκορία (Dioscorea villosa), διαθέτουν αντισπασμωδική δράση, χαλαρώνουν  τη μήτρα, τις ωοθήκες και βοηθούν στην δυσμηνόρροια. Επίσης το Χρυσάνθεμο (Tanacetum parthenium) και η Σκουτελλάρια (Scutellaria lateriflora) έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και καταπραΰνουν την προεμμηνορροϊκή ένταση.
  • Πείτε ναι στα συμπληρώματα με Λυγαριά (Vitex agnus-castus) βοηθούν στην ισορροπία ορμονών και με Βρώμη (Avena sativa) χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες B (B complex).
  • Super  συμπλήρωμα, το έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil) με εξαιρετική δράση απέναντι στα πρηξίματα του στήθους, των άκρων και στην ευερεθιστικότητα.
  • Μαγνήσιο για τις κράμπες και μελατονίνη για καλύτερο ύπνο.
  • Πάρτε βιταμίνες του συμπλέγματος B. Η βιταμίνη B5 θα βοηθήσει στη σωστή λειτουργία των επινεφριδίων άρα στο έλεγχο της κορτιζόλης και κατ΄επέκταση του άγχους και η πυριδοξίνη B6 θα μειώσει την κατακράτηση.
  • Το συμπλήρωμα GABA θα ενισχύσει την διάθεση, θα βοηθήσει στο άγχος και στη νευρικότητα λόγω της σερετονίνης και η βιταμίνη Ε θα βοηθήσει στην κατάθλιψη.
  • Χαλαρή γυμναστική με σωστές αναπνοές θα βοηθήσουν στο στρες αλλά και θα χαλαρώσουν την μήτρα βοηθώντας στην άμεση ανακούφιση από τις κράμπες.
  • Τα αιθέρια έλαια λεβάντας και χαμομηλιού θα ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία, αρκούν λίγες σταγόνες σε έλαιο βάσης (όπως στο αμυγδαλέλαιο) και ελαφρύ μασάζ στον αυχένα ή στους κροτάφους.

Υ.Γ. Τα παραπάνω tips είναι απλές συμβουλές και αφορούν προβλήματα μόνο για το PMS. Θέματα που αφορούν δυσμηνόρροια αμηνόρροια κ.α. θα αναπτυχθούν σε άλλο άρθρο. Καλό θα είναι να μην ξεχνάτε την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

Και κάτι για το τέλος ένα Tip για το υποσυνείδητο· μην αφήνετε τις εξωτερικές επιδράσεις να κυριαρχούν το μυαλό και τη ζωή σας αγαπήστε κάθε σημείο του σωματός σας και να θυμάστε πως η φύση το έχει κάνει να λειτουργεί τέλεια.

 


 

2 σκέψεις σχετικά με το “Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s